torsdag 5 juni 2008

UTFLYKTSTIPS - Godegård.

Det finns faktiskt en hel del turistiskt i vårt närområde. Idag har Bloggen besökt Godegård där det finns en hel del att titta på framför allt Porslinsmuseet. Godegård ligger drygt 3 mil från Åsbro, i Östergötland. Man kan åka över Mariedamm på små krokiga vägar, men det är vackert eller alternativt via Askersund mot Motala och ta av i närheten av Övralid.Huvudbyggnaden med omgivande park är vacker - den är f ö ett säteri. Det ser man på "överbyggnaden" som finns på taket. Ett säteri är ett gods som erhöll skattebefrielse från Kronan/staten, som ville att det skulle uppföras ett antal vackra byggnader runt om i Sverige.

Huvuddelen av Porslinsmuseet ligger i den här byggnaden och resterande del i en byggnad intill.

Museet har Sveriges största samling av porslin från 1700-talet fram till våra dagar. Dessutom har man byggt upp interiörer från olika epoker.


Vår guide hette Robert Wounsch och han hade mycket att beätta.

T ex att det tog två år att resa t&r Kina för att hämta porslin och kryddor.

I Sverige kunde man inte tillverka porslin på den tiden (1700-tal), dels p g a okunskap och senare för att Kaulin (den lera som används vid porslintillverkning) inte hittats ännu i Sverige.
Samlingen är stor och tar två våningar i anspråk i den ena byggnaden och en våning i den andra.

Det fanns mer att se på, i byggnaden till höger fanns ett kök från 1700-talet. Köken låg separerat från huvudbyggnaden på den tiden (före de "vanliga" spisarna) p g a eldfaran. Här jobbade under mamsellen pigor m fl.

Den lummiga örtagården är också den värd att ta en titt på.
Det enda som egentligen saknas, men som funnits tidigare, är serveringen med hembakat. Den har Hälsovårdsnämnden i Motala "förbjudit" p g a EU-regler!!!

Det finns även ett Bruksmuseum med bl a gamla landåer.
Öppettider 1 maj - sista juni Lör/Sön 11-18. I juli öppet dagligen 11-18 utom fredagar . Och augusti Lör/Sön 11-18. Grupper kan föranmäla sig och få guidad visning. Tel 0141-80200.
I närheten ligger också Heidenstams Övralid och Medevi Brunn.

Inga kommentarer:

Välkommen!

NU HÄNDER DET NÅGOT MED "MACKEN".

Mer inf kommer.


alf.fransson@telia.com.