tisdag 17 juni 2008

MIDSOMMARTALANGEN

Rubriksättningen kommer sig av att Bloggen träffat en person med många strängar på sin lyra.

Hon kom från Holland till Åsbro för 6 år sedan - denna talangfulla person är konstnärinnan Loes Jurriaans som bor på Ängvägen här i Åsbro.
Direkt när man träffar henne så utstrålar hon värme och mysighet, hemmet är "varmt och mysigt" det också. T o m Loes visitkort är varmt, dekorerat i färgerna gult och orange.

Loes föddes för 60 år sedan i Amsterdam, utbildade sig till lärare, men efter några år kändes det otillfredsställande och därför utbildade hon sig till lymfdrainageterapeut, reikiterapeut (en form av healing) och konstnärlig terapeut. Under utbildningstiden vaknade konstintresset, under fyra år utbildade hon sig med en konstnär som lärare, först akvarell, sedan olja, men efterhand har akryltekniken tagit över, mest av praktiska skäl. 2002 kom hon och maken Kees till Åsbro. "Vi känner tacksamhet att få leva så nära naturen i lugn och ro. Vi trivs enormt i Sverige."
Bilden till vänster blir större och bättre om Du klickar på den.
I Holland har Loes haft flera utställningar, även i Sverige har hon haft utställningar. Närmast i tiden: de 2 första veckorna i juli ställer hon ut på Medevi Brunn.
Även Konst i Ring vid Tiveds-skolan är aktuell (utomhus-utställning).

Bilder behöver inte enbart göras på duk - en vägg går också bra. Bilden visar Loes´s köksvägg till vänster om kylskåpet. Hör av Dej om Du vill ha en "väggmålning".Inte heller skulpturer är främmande för Loes. Den här står i tädgården.





När Loes´s bror dog i cancer kom intresset för terapi, hon började med utbildning i Zonterapi. Hon pratar varmt om Reiki och kärleks-energi. Loes är också medlem i Spirituella sällskapet i Hallsberg.

Till hösten kommer Loes att ordna målarkurser med en 7-12 elever - 3 är redan anmälda.

favoritmålare - van Gogh

inspiratör - Bo Tie (Holländsk konstnär)

musik - blues, musikartist van Morrison

favoritplats - skogen och så Talludden.

Loes´s make Kees är vissångare och gitarrist och även studiehandledare i holländska i kommunen. Paret har 2 barn, 4 barnbarn och Balo (blandrashund). Och talangen Loes sjunger tillsamman med sin man.

På Lerbäckmarknaden kommer paret att framträda. Här nedan ett litet smakprov med reportageljud.


klicka på pilen så startar filmen!

Loes är medlem i konstnärföreningen Norra Vätterns Bild och formkonstnärer,vars hemsida Du når om Du klickar på länken: http://www.nvbof.se/index.aspx?site=demo4539&page=4794

Loes är delägare i konstnärsbutiken Konstantin i Hamnmagasinet Askersund (utställningar o försäljning). Loes nås på 0582 - 50363 eller loesjur@hotmail.com

torsdag 5 juni 2008

UTFLYKTSTIPS - Godegård.

Det finns faktiskt en hel del turistiskt i vårt närområde. Idag har Bloggen besökt Godegård där det finns en hel del att titta på framför allt Porslinsmuseet. Godegård ligger drygt 3 mil från Åsbro, i Östergötland. Man kan åka över Mariedamm på små krokiga vägar, men det är vackert eller alternativt via Askersund mot Motala och ta av i närheten av Övralid.Huvudbyggnaden med omgivande park är vacker - den är f ö ett säteri. Det ser man på "överbyggnaden" som finns på taket. Ett säteri är ett gods som erhöll skattebefrielse från Kronan/staten, som ville att det skulle uppföras ett antal vackra byggnader runt om i Sverige.

Huvuddelen av Porslinsmuseet ligger i den här byggnaden och resterande del i en byggnad intill.

Museet har Sveriges största samling av porslin från 1700-talet fram till våra dagar. Dessutom har man byggt upp interiörer från olika epoker.


Vår guide hette Robert Wounsch och han hade mycket att beätta.

T ex att det tog två år att resa t&r Kina för att hämta porslin och kryddor.

I Sverige kunde man inte tillverka porslin på den tiden (1700-tal), dels p g a okunskap och senare för att Kaulin (den lera som används vid porslintillverkning) inte hittats ännu i Sverige.
Samlingen är stor och tar två våningar i anspråk i den ena byggnaden och en våning i den andra.

Det fanns mer att se på, i byggnaden till höger fanns ett kök från 1700-talet. Köken låg separerat från huvudbyggnaden på den tiden (före de "vanliga" spisarna) p g a eldfaran. Här jobbade under mamsellen pigor m fl.

Den lummiga örtagården är också den värd att ta en titt på.
Det enda som egentligen saknas, men som funnits tidigare, är serveringen med hembakat. Den har Hälsovårdsnämnden i Motala "förbjudit" p g a EU-regler!!!

Det finns även ett Bruksmuseum med bl a gamla landåer.
Öppettider 1 maj - sista juni Lör/Sön 11-18. I juli öppet dagligen 11-18 utom fredagar . Och augusti Lör/Sön 11-18. Grupper kan föranmäla sig och få guidad visning. Tel 0141-80200.
I närheten ligger också Heidenstams Övralid och Medevi Brunn.

"UPPLAGA" ÅSBROBLOGGEN

De flesta tidningar brukar redóvisa sin upplaga då och då. En blogg har ingen upplaga i tidningsbemärkelse, men man kan mäta antalet besökare till bloggen och så här ser det ut för ÅSBROBLOGGEN.

Bloggen startade den 3 nov 2007. Maj har exceptionellt hög siffra beroende på att Nerikes Allehanda publicerade en artikel om Åsbrobloggen denna månad - men glädjande nog har antalet besökare hela tiden ökat.

Välkommen!

NU HÄNDER DET NÅGOT MED "MACKEN".

Mer inf kommer.


alf.fransson@telia.com.