onsdag 23 april 2008

ASFALTERING i V:a Å

V:a Å Vägsamfällighet hade årsmöte för ett tag sedan. En punkt på dagordningen var asfaltering av grusvägen omkring Åsbrohallen och handelsträdgården. De flesta var för men en var emot. Nu är det så att vanlig mötesdemokrati gäller inte utan man har s a s "andelar" efter hur lång vägsträcka man nyttjar och hur mycket man nyttjar den. I vilket fall som helst, det blev inget beslut om asfaltering.

"Men nu har vi kollat det samfällighetsjuridiska och vi kanske tar upp ärendet igen på ett extra medlemsmöte, men först fordras ett styrelsebeslut." säger kassören Maj-Lis Suominen.

Bilden: Maj-Lis på sin arbetsplats Hemmaträdgården

ÅSBROHALLEN - hur hittar man dit?

Åsbrohallen ägs av Askersunds kommun men sköts av ÅSBRO GOIF och kommunen ger visst bidrag till verksamheten.
GOIF har 4 sektioner: gymnastik, fridrott, hallsektion och den största, innebandy.
Hallen har 300 läktarplatser.
Nyligen förlängdes kontraktet på 3 år mellan kommunen och GOIF.
Utanför hallen finns en fin fotbollsplan som bl a används av Skyllbergs IK.
Det finns inga skyltar som visar var Åsbrohallen ligger. Se längre fram i reportaget.
........................

Bloggen guidas runt och informeras av GOIF:s allt i allo (som är halvtidsanställd på kansliet) Carina Stjernström. Hon sköter t ex alla bokningar av hallen.
Verksamheten är av stor omfattning. Vissa tider, framförallt på kvällstid, är den så omfattande att barngymnastiken har man i skolans gymnastiksal. Men man kan få plats för mer t ex konferenser och sammanträden och så finns det lediga tider på dagen.

Aktiviterna är som ett stort smörgåsbord: innebandy, inomhusfotboll, tennis, volleyboll, uthyrning av lokaler för konferenser och sammanträden,ungdomsgårds-verksamhet, nyligen har man kommit igång med boule, inomhuscurling, man arrangerar cuper och läger m m.

Carina är mån om att framhålla den gamla föreningen som skötte hallen - Ideella föreningen - att den har varit hjälpsam och t ex skänkt den speciella mattan för curlingspelet. Lokaliteterna är förutom den stora hallen, ett stort konferensrum, en cafeteria med en liten scen och så finns det "logement" där de som deltar i t ex cuper och läger kan övernatta till en rimlig kostnad (70:-/natt).Det finns 50-60 bäddplatser. Carina berättar gärna om den Fritidsgårdsverksamhet som man har och som drivs av innebandysektionen. Carina har själv bidragit till denna verksamhet genom att söka statliga pengar från det s k Idrottslyftet och det blev 15000:- för 2008.

Det finns saker som behövs, enligt Carina, nya fönster, fler omklädningsrum, fler parkeringsplatser och gärna asfalterad väg fram till hallen. "Det är ett ansvar för kommunen att bevara och sköta hallen - det ger bra reklam" eller som politikern Staffan Korsgren sa i ett tidigare reportage "Hallen är Åsbros ansikte utåt." Och Bloggen har hört en aktiv idrottsledare från Örebro säga "Tänk om vi hade sådana här lokaler för ungdomsverksamhet i Örebro."

Så var det där där med skyltning, den är obefintlig men det lär ha funnits EN skylt men den har plockats bort. Carina berättar att hon får mängder av samtal om hallens geografiska läge, och mackpersonal har berättat för Bloggen att dit kommer hallbesökare och frågar efter vägen. Det är ju lite försmädligt att t ex cup- och lägerdeltagare inte hittar till hallen, och inte är det så lätt heller för det är en "krånglig" väg och än värre när det saknas skyltar.
Om kommunen inser Åsbrohallens betydelse så samarbetar den med Vägverket och fixar minst 4 skyltar. Utan all annan jämförelse, så kan man säga att man kan inte undgå skyltarna som visar vägen till Behrn Arena i Örebro.
Tillägg 25/4: Efter att Tekniska förvaltningens chef, Kjell Hedenström, läst Åsbrobloggen mailar han "vi ska undersöka om och varför skyltningen är bristfällig."

tisdag 15 april 2008

ODENBERG BESÖKER ÅSBRO

Idag besökte förre försvarsministern numera generaldirektören för Svenska Kraftnät, Mikael Odenberg Åsbro kursgård för att diskutera dess framtid.
Som försvarminsiter var Mikael Odenberg med om beslutet att fasa ut civilpliktsutbildningen bl a i Åsbro.
Bloggen fick en intervju i samband med besöket och frågade om framtiden för Åsbro Kursgård:


dubbelklicka på pilen för att starta filmen!
Generaldirektören ser alltså ljust på framtiden för Åsbro Kursgård.
Och nu pågår rekrytering till KY (Kvalificerad Yrkesutbildning), en nyutbildningsverksamhet, och det positivt ut.

måndag 14 april 2008

Tips på VÅRUTFLYKT o tips för våra kommunpolitiker

Här ett förslag på en liten utflyktsresa till Västergötland. Huvudmålet är Vara konserthus.
Här resrutten.

Löwings konstkafé.
Åk till Skövde via Hova, fortsätt mot Skara och ta av vid Varnhems klosterkyrka och fortsätt mot Broddetorp och i Broddetorp,korsa Hornborgaån och direkt efter ån till vänster ligger detta fina hus. Det är en gammal ladugård och lada som inrymmer både ateljé, kafé och restaurang och som drivs av kontsnärsparet Löwing. Mitt förslag att man tar en fika här, tittar på konsten, som kan sägas tilltala de flesta som tycker om föreställande "bilder". Därefter passa på att kolla in Hornborgasjön eller andra delar av den s k Fågelvägen. Klicka på länken för mer idéer.Löwings konstkafé.

Det tar ungefär 1 tim o 45 min att åka hit från Åsbro.

Efter fikat vänd och åk tillbaka mot Skaravägen (endast några kilometer) och varför inte stanna till i korsningen för att göra ett besök i Varnhems Klosterkyrka.

Vara konserthus eller Varas framtidshus.
Åk mot och förbi Skara till Vara, där är det skyltat fram till konserthuset. Och när Du är framme är det lunchdags och Du kan besöka den fina restaurangen.
Bloggen blev helt fascinerad av huset och inte minst av dess historia (konserthuset fyller 5 år i år).

foto: Anders Jirås

Tillkomsten av huset är en saga - tänk Dej en liten kommun på Västgötaslätten som avfolkas och i princip är döende, då kommer man på att bygga ett framtidshus. Man la sig inte ner utan man storsatsade på kultur och smarta lösningar - samutnytjande med gymnasieskola, Kommunfullmätige sammanträder här, man arrangerar konferenser, och en restaurangverksamhet som också är skolmatsal (först äter barnen här, sen kommer de vuxna och dricker nåt gott i baren) och så har Bohuslän Big Band och vokalkören VOX sin hemmascen här och administreras av Vara Konserthus. Och man har omkring 200 olika arrangemang per år t ex Tommy Körberg, Waterloo-the Abba show, barnföreställningar o mycket mycket mera. Man har tre scener. Den största är magnifik, ridån tex, ta en extra titt på den - kostnad över 1 miljon kroner, stolarna 4000:-/st.

Blogggen besökte Musikkaféet och bjöds på kaffe med musikaliskt dopp. Det går nog inte att i ord beskriva det här huset. Det finns konst också - kika gärna på det mångfacetterade konstverket "Speglingar och blänk i Venedig" och fundera över vilken teknik konstnären har använt.

Vilken stolthet det här huset gett invånarna i Vara, det finns kö på människor som vill arbeta idéellt som "agenter" och verksamheten går med vinst och man har inte ett öre i skuld.

Klicka på länken och läs mer och besök Varas Framtidshus vilket Bloggen helst kallar det.

Bästa Kommunpolitiker i vår kommun, res ner och inspireras när Ni funderar över åtgärder för Sjöängsskolan. Konserthuset När Du klickar på länken kommer Du till SAGAN därför att bloggen anser den är så fantastisk, välj sedan "hem" för att få starta från början s a s.

torsdag 10 april 2008

SENASTE NYTT - Gatubelysning i Estabo

Ja så var det klart - med beslut om att Estabo får "mer" gatubelysning.
Tidpunkten är däremot inte fastställd. Det är gatuingenjör Bo Synnermo som utarbetat den plan som Kommunstyrelsen fastställde i tisdags.
Bloggen har försökt och försöker påverka kommunen (mail till Bo Trygg och tfnsamtal med Bo Synnermo och samtal med Staffan korsgren). En påverkan som går ut på att lägga ner elkabel för belysning i samband med den grävning som pågår efter Estabotvägen.

onsdag 9 april 2008

Politikerporträtt: STAFFAN KORSGREN

Vi som bor här i Åsbro tillhör Askersunds kommun - där finns alltså den politiska makten. Den vill man ju kunna påverka inte minst för att förändra och förbättra "Åsbro". Det kan man göra genom att ta kontakt med politiker och önska, komma med förslag och stödja. Och som man kan läsa i artikeln nedan, i Askersund, kommer sakfrågorna mer i förgrunden än det rent politiska "spelet". Staffan Korsgren bor här i Åsbro - han kan kontaktas via tfn 0582-50757 och e-mail Staffankorsgren@hotmail.com.

Faktauppgifter.
Staffan Korsgren, född 1942 i Örebro, till yrket tandläkare. Tog studenten 1961 på Karolinska Läroverket och gick ut tandläkarhögskolan 1967. Politiskt aktivt från 1970. Socialdemokrat 1970-2006 och representerar nu Folkpartiet i kommunstyrelsen i Askersund.
Politisk start.
Den politiska banan började i Örebro när Staffan bodde i Oxhagen. Där bodde också riksdagsmannen och chefredaktören för Örebrokuriren, Sture Ericsson och det var han som fick in Staffan på den politiska banan som socialdemokrat.
Det politiska engagemanget ökade tack vare landstingsrådet Rolf Vinthagen som bad Staffan att kolla igenom en trafikutredning – en utredning som syftade till att göra Örebro till ”BILSTADEN” med bl a en treplanskorsning vid Centralstationen och parkeringshus på var 4.e tomt i staden. Vinthagen bad Staffan att se till att utredningen stoppades. Staffan ställde upp för Socialaldemokraterna och blev invald i kommunfullmätige och det blev ingen ”BILSTAD”.
Biståndsarbete.
I slutet på 70-talet gjorde Staffan uppehåll i politiken och sysslade med kyrkligt biståndarbete i Centralafrikanska republiken och arbetade som tandläkare för SIDA.
Kulturnämnden i Örebro.
1979 tillbaka i Örebro och till politiken. Riksdagsmannen Helge Hagberg ville att Staffan skulle ta hand om Kulturnämnden ”mest för att stoppa en annan inte så kulturintresserad kandidat – jag kom alldeles ny till nämnden och blev ordförande på studs.”
Staffan blev också ledamot av Byggnadsnämnden och Länsteaterns förste ordförande.
Den här perioden omfattar bl a Länsteaterns glansperiod med George Malvius vid rodret, bilblioteksbygget, byggandet av stadsdelen Hovsta med ett bra samarbete mellan dåvarande BPA och kommunen.

Till Åsbro.
I slutet på 80-talet skildes Staffan och hans fru och Staffan lämnade villan i Björkhaga
1992 hade Staffan gift om sig och flyttar till Åsbro där han bygger om morföräldrarnas stuga på Västansjövägen 15 till permanentbostad. ”Vi stortrivs i Åsbro och har svårt att tänka oss något annat.”

Politik i Askersund.
Staffan fick omedelbart politiskt arbete för Socialdemokraterna i Askersund som Kulturnämndsordförande. ”Kulturnämnden är s a s icke-politisk. Om man jämför med Örebro så bygger verksamheten där på partierna, medan man i Askersund har ett Socialnämndsparti, ett Kulturnämndsparti osv. Gemenskapen är större inom nämnderna än inom partierna. Det är fascinerande. Sen får kommunstyrelsen avgöra striden mellan nämnderna.”
I sammanhanget kan nämnas en intressant sak beträffande Kommunstyrelsen, som inte uppmärksammats så mycket. Det gäller en "Övergripande granskning" av Kommunstyrelsen på uppdrag av revisorerna i Askersunds kommun. Där framkommer i Kommunstyrelsens svar: "Beslutsångest ger dåliga förutsättningar inför framtiden t ex avsaknaden av planer, mark för företag och boende."
En historia om SAB.
Staffan blev i början på 90-talet vald till ordförande i SAB (Sveriges Allmänna Biblioteksförening). ”Det var en intressant tid”. Det mest intressanta var att SAB ägde Bibliotekstjänst – det företag som binder in böcker till biblioteken. Bertil Zachrisson satt som ordförande och ”företaget gick sämre och sämre”. Staffan och en kollega insåg att man måste göra något radikalt. ”Vem kan hjälpa oss?” Staffan och hans kollega enades om förslaget Hans Cavalli-Björkman som f ö var gift med en bibliotekarie Malmö. Företaget förstärktes med Björkman och ytterligare några handplockade personer. Och efter ett år visade företaget svarta siffror.
Staffan hoppade av den här verksamheten efter en tid. ”Jag hade ingen kompetens att driva företag, men det här har gjort mej skeptisk till att politiker skall driva företag – det fordras specialister.”
Byggnadsnämnden och byggplan i Åsbro.
Sen kom Staffan även in in Byggnadsnämnden i Askersund och blev v.ordförande.
En Åsbrohistoria från den här perioden: Man hade upprättat byggnadsplan för ett område här i Åsbro (Estabovägen till vänster direkt efter bron). Vid ett offentligt möte då planen skulle presenteras inledde ordförande för Byggnadsnämnden med ”Jaha, jag skulle aldrig vilja bo här med tanke på hur mycket mygg det finns här”. Och detta skedde på första mötet för att ”sälja planen”. Sen har det inte blivit något med det hela.
Socialnämnden.
I mitten på 90-talet lämnade Staffan Kultur- och Byggnadsnämnd och blev Socialnämndens vice ordförande och ledamot av AU (arbetsutskottet). AU har hand om alla personärenden med tystnadsplikt och AU beslutar om omhändertagandet av barn. ”Det är mycket tufft att sitta i ett möte med föräldrarna och säga ”Ni är inte lämpliga att hand om Ert barn”.
”Vi hade en väldigt bra socialsekreterare som hette Iris Nyström. Vi som jobbade ihop skapade en gemenskap, där det partipolitiska inte spelade någon roll.” Staffan satt 2 perioder i Socialnämnden, en under socialdemokratiskt styre och en under borgerligt. Kommunstyrelsens vice ordförande.
I början på 2000-talet var Staffan Kommunstyrelsens vice ordförande och vice ordförande i Askersundsbostäder. Det hör till saken att det funnits konflikter mellan Askersundsbostäder och Kommunstyrelse. Staffan kunde då genom att han satt i båda styrelserna förbättra kommunikationen dem mellan till glädje för båda parter.
Till England.
2004 lämnade Staffan sina politiska uppdrag för att arbeta som tandläkare på halvtid i England.. ”Innan jag gick i pension ville jag göra något annorlunda.” Under tiden ändrades den politiska sammansättningen i Askersunds kommunfullmäktige – Socialdemokraterna kom tillbaka och man (Bosse Trygg) snackade sig samman med Centern och fick politisk majoritet.
Från Socialdemokrat till Folkpartist.
Kontraktet som tandläkare i England gick ut sista mars, men Staffan hade efterhand trappat ner.
Han ville då engagera politisk igen, men efter en tids tänkande var han klar över att det kunde inte bli Socialdemokraterna igen p g a att behoven inom äldreomsorgen ökar och kräver större resurser och kommunen borde också satsa på småföretagandet. ”Sossarna vet inte riktigt vad småföretagande är för någonting I Folkpartiet ser man däremot mer positivt på småföretagandet och Moderaterna eller Kristdemokraterna var inget alternativ – så det fick bli Folkpartiet eller inget politisk engagemang ö h t."
2006 var ett antal folkpartister med på en födelsedagsfest hos Eskil Davidsson, Tallbacks-kyrkan. De ville att Staffan skulle ställa upp för Folkpartiet. Han fick själv välja plats dock inte bland de översta platserna på listan – Staffan valde 13.e plats men sen flyttade en av dom som fanns på valbar plats och Staffan fick väljarnas förtroende att representera Folkpartiet i Kommunfullmäktige.
Angeläget.
Staffan engagerar sig bl a för:
Mer resurser till barnomsorgen, inte minst i Åsbro, och i avvaktan på nybygge skulle man kunna ha verksamhet i Tallbackskyrkan.
Tågstopp i Åsbro. Länstrafiken har lovat tågstopp i Åsbro när det blir dubbelspår. Askersunds kommun lägger 400.000-450.000 per år till Tåg i Bergslagen.
Mer industrimark i Åsbro kombinerat med stickspår i riktning mot Alfapac. Läget är ju lite bekynnersamt sedan Q-top dragit sig ur satsningen i Åsbro
Satsning på Åsbrohallen (som drivs av Åsbro GOIF). Det behövs t ex bättre parkeringsmöjligheter. ”Åsbrohallen är på sätt och vis ansiktet utåt för Åsbro.”

Läser just nu: Doris Lessing
Smultronställe 1: Vättern och segelbåten
Smultronställe 2: Talludden
Lycklig: När barn och barnbarn ”bor” här hos oss.

Källor: intervju med Staffan Korsgren, intervju gjord med Staffan Korsgren i början på 2007 av Gabriella Hugosson för ArkivCentrum och Kommunstyrelsens svar på en "Övergripande granskning av Kommunstyrelsen" på uppdrag av revisorerna i Askersunds kommun.

torsdag 3 april 2008

MACKEN: 1 år med Annika

Vi säger GRATTIS till Annika som nu drivit "vår" mack i ett år - den 5 april.


Bemärkelsedagen firas med kaffe och bakelser.
"20% rabatt blir det på presentartiklar.
Och så får vi kanske lite lägre pris när vi tankar.
Harry Boy lär komma på jubileet.

Välkommen!

NU HÄNDER DET NÅGOT MED "MACKEN".

Mer inf kommer.


alf.fransson@telia.com.