torsdag 22 januari 2009

JOHANNA - EN MILJÖSMART TJEJ

Det här inlägget har skrivits efter tips från
en av Bloggens läsare - tack.

När man möter en person som brinner för en sak utan att för den skull vara kategorisk så blir det något speciellt - Bloggen har träffat Johanna Björklund som bor i Karintorp där hon lever som hon lär - har lite jordbruk, får och höns.
Men hon är agroekolog och forskar vid SLU (Sveriges LantbruksUniversitet) i Uppsala på området Hållbart Lantbruk.
Hon har blivit uppmärksammad bl a för att hon gett ut boken Mat och Klimat tillsammans med Susanne Johansson och Pär Holmgren (TV-meterologen).
"Boken guidar till ett klimatsmart Sverige genom att presentera fakta och aha-upplevelser, och slå hål på myter om maten och klimatet.Mat & klimat är också historien om våra matvanor. Hur har odlingslandskapet och våra butiksutbud förändrats under de senaste 100 åren? Hur kommer de att se ut om 50 år? Boken presenterar och analyserar olika livsmedel. Nya eller nygamla grödors möjligheter presenteras på kockars vis..." citat från bokhandeln Adlibris där boken bl a säljs http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9173290181 .

I det här sammanhanget skadar det inte med lite reklam för när man tittar på siffror så förstår man vikten av att det bedrivs forskning på det här området: "En svensk släpper ut omkring 12 ton koldioxid på ett år, en amerikan c:a 22, en kines omkring 5 och en etiopier 1 ton. Det är dit vi måste komma allihop, mellan 1 och 2 ton och det innebär en dramatiskt förändrad livsstil."
Johanna håller igång 3 projekt:
1. Klimatsmart lantbruk (under tiden 2007-2009),
2.Driva hållbart lantbruk med lokala resurser (med stöd av bl a Naturskyddsföreningen), projektet är världsomspännande (under tiden 2008-2009),
3.Hållbara bygder med stöd från folkrörelserådet Hela Sverige skall leva - det handlar bl a om att underlätta omställningen till fossilfritt.

Ytterligare ett projekt är på gång - ett projekt för vilket man sökt EU-medel från en fond/ motsvarande som heter Leader. Idén kommer från Miljöchefen i Askersund och Laxå och projeketet går ut på att via ett antal utvalda vanliga hushåll - klimatpiloter - följa upp miljö- och klimatsmartheten. Man skall också kolla hur kommunens kök skall skall kunna utnyttja lokalt odlade råvaror, och mer ekologiska. Kanske blir det ett vanligt hushåll i Åsbro som blir utvalt - då kommer du att få läsa inslag här på bloggen.

Hur kan den enskilda människan påverka så vi får ett Klimatsmartare Lantbruk?
"Vi måste minska vårt köttätande, göra mer medvetna val för att få till en ändring av produktioen, även om en människas lilla handling inte flyttar berg kan det få effekter i ett större perspektiv. Och som konsument har man makt, man kan påverka saker i affärerna och få butiksägare att ändra sortiment. Se bara vad som hände med oblekt papper på 1970-talet. Nu är det fullkomligt normalt i butikerna."

Några korta frågor:
Musik: Eva Cassidy och Katie Melua
Bok: Kvinnliga författare
Film: just nu MaMa Mia
Smulturonställe: En klippa vid sjön Tiborn
Idol: Nelson Mandela


Johanna jobbar i Uppsala (en del jobb kan göras hemifrån) och reser dit med tåg. Till Hallsberg åker hon sommartid på sin älskade eldrivna moppe. Några upppmaningar kommer så här på slutet av vår träff: Tågstopp i Åsbro, låt Annikas mack leva och handla ekologiskt hos Östlunds i Hult.
Som en avkopplande hobby har Johanna keramiken, hon drejar och har egen brännugn.
Bilden är ett exempel - en mugg med en liten katt på kanten.

Ev kommer Johanna att bidra med klimatsmarta miljötips här på Bloggen




Inga kommentarer:

Välkommen!

NU HÄNDER DET NÅGOT MED "MACKEN".

Mer inf kommer.


alf.fransson@telia.com.