torsdag 9 april 2009

GLAD PÅSK MED PÅSKRECEPT

Här återkommer Johanna Björklund med påskrecept:

Frossa i sill i påsk
Sill är både klimatsmart och en fisk som har jämförelsevis goda bestånd i vårt närområde, speciellt på Västerhavet och i Nordsjön.

Påsklamm
När det gäller lamm är det bra att leta efter svenskt kött. Helst fryst och slaktat på hösten, eftersom dessa lamm fötts upp på mycket gräs och därför är både nyttigare och klimatsmartare. Det här är mitt bästa lammsteksrecept:

Bryn steken runt om. Skär åtta/tio snitt över steken, ner till benet. Stoppa i lite torkad rosmarin och en bit citronskal (enbart det gula från skalet), c:a 1,5 cm2 i varje skåra.

Blanda 3 dl vitt vin, 1 msk honung, saften från halva citronen samt 1,5 tsk salt och lite svartpeppar. Det blir en sursöt blandning, ungefär 4 dl totalt.

Lägg steken mitt på en bädda av rotfrukter (morötter, palsternacka rotselleri t.ex.), lök och potatis i lagom bitar, i en långpanna. Lägg lite citronskal och rosmarin här och där. Häll över vin- och citronblandningen och ställ in i 170oC varm ugn i 1,5 timmar (tills köttet är 70oC, glöm inte att ösa lite ibland). När köttet är c:a 67oC häller man av spadet och häller det tillsammans med 3dl grädde i en kastrull som man kokar ihop till en lagom tjock härlig sås. Det sista av citronen pressar man över steken och grönsakerna som får grädda färdigt medan såsen kokar. Servera gärna med vitt bröd till och tapenaden på receptet nedan.

Morots tapenade (röra) som är god att ha på franska men också på grövre bröd
Morötter är klimatsmart!
Morötter ugnsbakas i 175 o i form med lite kallpressad rapsolja tills de bli halvmjuka
Riven lagrad ost, ungefär en fjärdedel så mycket som morötter mixas tillsammans med morötterna.
Olivolja hälls i till önskad konsistens (så att röran bli bredbar)

Smaksätt med (här får man krydda och smaka tills man blir nöjd):
Vitlök
Cilipulver
Timjan
Tapenaden blir godare om de får mogna en dag

Glad Påsk Johanna

-----------------------------


Glad påsk med en liten film om en katt/Bloggen



Inga kommentarer:

Välkommen!

NU HÄNDER DET NÅGOT MED "MACKEN".

Mer inf kommer.


alf.fransson@telia.com.