onsdag 4 november 2009

HUR VILL VI HA DET I ÅSBRO?

Rubriken kan översättas till "byråkratspråk" - Vad skall finnas med i översiktsplanen?

Det är en mycket viktig fråga för oss som bor här i Åsbro.

Idag träffades ett tiotal personer för att vara med att utforma en översiktsplan (som sedan övergår i detaljplaner).

Staffan Korsgren och Kurt Blomkvist lämnade information om hur det hela skall gå till och inte minst syftet - det demokratiska i att vi som bor i Åsbro kan påverka vår framtid.

Vår nuvarande översiktsplan är från 1990 - relativt gammal alltså, men i framtiden skall den ses över vart 4.e år.

Vi fick reda på en sak som är s a s nygammal, dvs den fanns med i den tidigare planen men nu tar man tag i den igen - att bebygga området till vänster om Estabovägen där den korsar den lilla bäcken mellan Hem- (Estabo-) sjön och Åsasjön. Kommunen håller f n på att kontakta de nuvarande markägarna.

Detta var ett första möte med informtion och dialog - och visst fanns det idéer bland oss som var där.
Några exempel som kom fram under träffen: En asfaltramp för ungdomar, ett promenadstråk utefter den bäck som mynnar i Åsasjön och vidare efter den "kanal" som går ut i Tisaren, fritidsby strax norr om avfarten till Talludden, åtgärder på kulturområdet (hur mycket pengar avsätter kommunen för kultur?), radhusbyggande med blandat boende, seniorboende i Åsbro, vad skall man använda marken till vid gamla Impregneringen - strövområde/motorbana för ungdom?

Alla var överens om att det gäller att göra Åsbro aktivt för att locka hit folk - t ex en del av de 300 som skall arbeta på den nya postterminalen i Hallsberg (beslut om någon månad).
Faktum är att i centralorten Askersund flyttar det ut mer folk än det flyttar in. I Åsbro är det tvärtom. Visste Du t ex att Åsbo har ett invånarantal som är så stort som en tredjedel av centralorten Askersunds.
Och vidare så räknar kommunen med att just Åsbro skall vara en expansiv del av kommunen.
Men kommer det att finnas pengar nu när kommunen satsar så mycket på Sjöängsskolan?
Ja, för det första kommer denna skola med alla dess lokaler för kultur mm alla kommuninvånare till del och så kostar det mest vid starten - men politikerna försäkrade att det kommer alltid att finnas pengar till projekt som inte är för orealistiska.

Var 14.e dag kommer vi att kunna diskutera Åsbros framtid åtminstone året ut - nästa gång blir den 18/11.

Kurt (S) och Staffan (FP) var båda nöjda med tillslutningen och diskussionen.

MEN BLOGGENS UPPFATTNING ÄR (och blir lite smått irriterad över) ATT VI ÄR SÅ FÅ ÅSBROBOR SOM BRYR OSS OM FRAMTIDEN - vart var alla dom som engagerade sig i bussning av klass 6 tex.
Vill vi något med vår framtid så måste vi engagera oss, så boka in träffen den 18/11.





Inga kommentarer:

Välkommen!

NU HÄNDER DET NÅGOT MED "MACKEN".

Mer inf kommer.


alf.fransson@telia.com.