tisdag 6 november 2007

Åsbro Kursgård

Visst är detta en fantastisk bild - den är från en "värld" som vi vet så lite om fast den finns i vår närhet. Skulle jag öppnat det här reportaget på ett tradionellt sätt så hade det blivit den här bilden.


En portal som hälsar Dej välkommen till Åsbro kursgård. (Du åker gamla askersundsvägen mot Hallsberg och tar av mot Knottebo, Svenska Kraftnät). Kursgården starade 1948 och utbildade "vapenvägrare/samvetsömma" men idag är det helt annorlunda berättar platschefen Anders Gustafsson och administratören Mats Johansson för mej.
Det är på sin plats att berätta att Svenska Kraftnät, som driver kursgården,bildades 1992 och är ett statligt affärsverk, som finansieras genom avgifter från dom som använder stamnätet.
Svenska kraftnät driver och övervakar stamnätet, övervakar landets elsystem och ser till att det finns balans mellan förbrukning och produktion. F ö går en av många många stamnätslinjer genom Åsbro.
Anders och Mats beättar vidare att man utbildar civilpliktiga (c:a 35 personer) i 5 månader, att man under 2007 genomför 30 yrkesutbildningskurser för elbranchen m m. Utbildning sker inom områdena Terrängbil, Bandvagn, Bandtraktor, Svetsning, Motorsåg, Mellanspänning, Linjeövningar, Ledarskap. Liksom tidigare genomfördes under hösten 07 en utvärdering av utbildningen och med en viss stolhet visar platschefen Anders att medelbetyget, som sattes av deltagarna, låg på 4,22 (skala 1-5). Man har 11 fast anställda och anlitar dessutom externa "lärare". Utbildning sker i internatsform och man har 27 hotellrum och en förläggning på 48 bäddar. Tyvärr, säger platschen, kommer utbildningen av civilpliktiga att upphöra nästa år.Omsättningen på ett år ligger på 30 miljoner kronor varav det mesta kommer från kraftbolagen via staten och så kommer en del från försvaret.

På kursgården finns och en mycket fin matsal - se bildsviten nedan - där även vi Åsbrobor kan gå och äta såväl lunch som middag (mest husmanskost) för 80:-.

Visste Du att av Din elförbukning så kostar elenergin 35%, kostnaden för nät 20% och skatter och avgifter 45%. Omkring 1% utgörs av avgifterna för att transportera elen på stamnätet.
Och visste Du att en normal vinterdag ligger Sveriges elförbrukning på 26.000.000 kilowatt per timma - under sommaren är motsvarande siffra 16.000.000. Själv förbrukar jag mindre än 1,7 kilowatt per timma.
--------
Platschefen Anders svarade på frågan om han hade något mer att tillägga att han önskade att cykelvägen mot Åsbro skulle asfalteras.

De flesta bilderna har ställts till förfogande av Anders Gustafsson.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vilka fina bilder/I.G

Anonym sa...

Japp där har man gjort sin värnplikt en gång i tiden. Trevligt var det!

Välkommen!

NU HÄNDER DET NÅGOT MED "MACKEN".

Mer inf kommer.


alf.fransson@telia.com.