söndag 17 februari 2008

VÄV-BRUKET

I förra artikeln besökte Bloggen Skyllbergs Bruk - den här gången handlar det om ett annat Bruk nämligen VÄV-BRUKET som har invigning lördag den 23 februari kl 11.00-14.00.
Väv-Bruket har sina lokaler i Tallbackskyrkan Movägen 2 här i Åsbro, telefon 0730-979397.


Det är två entusiastiska kvinnor, Eva Borg, Norrköping och Åsa Westerberg, Åsbro, som drar igång verksamheter som har med vävning, sömnad mm. att göra. Åsa och Eva är syskon och har gemensam sommarstugeplats i Sörängen V:a Å.
Det hela började i slutet på 60-talet då systrarna hade en ateljé i Stockholm och sålde sina alster till några boutiquer och höll på till 1971. Åsa är utbildad sömmerska och förskollärare och jobbar som det fortfarande - här i Åsbro. Eva har gått vävutbildning på Handarbetets Vänner i Stockholm, sedan pluggat beteendevetenskap och konsthistoria. Nu är hon pensionerad från sitt jobb som personalchef på SMHI.

Vi tillverkar och säljer kläder, accessoarer och hemtextil. Vi erbjuder också kurser och "kom igånghjälp" till dom som vill lära sig att arbeta med textilt hantverk. Och vi hyr ut vävstolsplatser.
Väv-Bruket förenar modern design med traditionellt hantverk.

smal vävstol för att tex väva väskor

Idén till att starta här i Åsbro fick Åsa när hon ville ha någonstans att hålla till för att kunna väva på vintern. -Egentligen gick tanken först till att hitta någon plats på Skyllbergs BRUK, men man fick inte tag på någon. Den definitiva tanken, att jobba tillsammans, kom i höstas då Eva gick i pension. Dessförinnan har man prövat sig fram på t ex marknader i Lerbeck och Brevens bruk.











"Vi vill känna, att vi kan föra en hantverkstradition vidare". Följaktligen är huvudinriktningen, inte minst så här i början, utbildning med helgkurser och kurser för unga. På invigningsdagen blir det mest information om kurserna, prova på vävning, sömnad, stickning och virkning. Tanken är också att man skall ha sykvällar för att "socialt" träffas och få hjälp med tex att fålla gardiner, lägga upp byxor.

" Vi vill att Väv-Bruket skall bli en mötesplats för Åsbroborna att få hjälp och inspiration, och ges kunskap för att själva komma igång. "

Eva och Åsa är inte främmande för att komma hem till folk och rigga en vävstol eller "designa" textil. Vidare tar man emot beställningar och kan visa tovning.

Matta vävd av tidningar

Musik: Åsa - klassisk............. Eva - klassisk och gärna konserter

Bok: Åsa - förf. Zadie Smith........... Eva - förf. Joyce Carol Oates

Smultronställe: Åsa och Eva - Sörängen

Bloggen köpte genast en vävd tidningsmatta - en riktigt kul grej (150:-) och kommer att köpa en linneskjorta.

VÄV-BRUKET har inga fasta öppettider utan ring och boka. Men närmast i tiden ligger invigning den 23.2 och sen har man följande kurser under våren:

Helgkurs:Lär dig sy, sticka eller väva.

Kurs 1: 29 - 30 mars, kurs 2: 12 - 13 april och kurs 3: 26 - 27 april, samtliga tillfällen kl 09.00 - 17.00


Ungt hantverk: Sy, sticka eller väv.

Sportlovet: 19 - 21 februari, Påsklovet 25 - 27 mars, samtliga tillfällen kl 18.00 - 21.00

Information o anmälan 0730 - 979397.

Inga kommentarer:

Välkommen!

NU HÄNDER DET NÅGOT MED "MACKEN".

Mer inf kommer.


alf.fransson@telia.com.