lördag 31 maj 2008

VARMT ÅSAFLÅS


100 sådana här medaljer utdelades i Åsbro lördag den 31 maj. Det var alla deltagarna i Åsaflåset som vid målgång fick en sådan.
Motionsloppet genomfördes i strålande sol. Vid starten kl 10.00 låg temperaturen på c:a 24 grader och steg sedan efterhand.





Man startade i grupper om 20 personer - samtliga med hjälm. Man värmde upp innan starten.


I år fick både män och kvinnor deltaga.


Efter vägen fanns det vätskedepåer - det är viktigt att dricka mycket i sådan här värme.

Vid Mariedamms kapell kunde man förutom att dricka vätska även koppla av till vacker orgelmusik. Bilden till höger visar Lors Jurriaans, konstnärinna från Åsbro, som läskar sig i skuggan vid kapellet - halva sträckan. "Det har gått alldeles utmärkt och värmen besvärar inte särskilt"

Arrangörer för Åsaflåset är Tallbacks-kyrkan och Svenska kyrkan Lerbäck. På bilden ser vi dom två huvud-ansvariga för loppet - Ros-Marie Stenström Korsgren och Klas Folenius som flankerar Klas döttrar Rebecka och Stina, som var startrar.

Ros-Marie och Klas berättar att det ligger en hel del arbete bakom arrangemanget t ex så måste man ha olika tillkstånd bl a från Länstyrelsen, man måste ha deltagarna försäkrade, man har läkare på jour mm. Många ideella krafter har också ställt upp liksom olika sponsorer exemempelvis ICA, Konsum, Rönneshytta varuhus, Lerbäcks hotell, Åmmebergs buss, Vissbodastolen m fl.

Priser delades också ut - inte till den snabbaste utan man lottade ut vinster på startnumren: biljetter till Narnia, bussresa och Vissbodastol.

Deltagarna som Bloggen pratade med hade enbart positiva ord att säga om arrangemanget och flera cyklande har deltagit alla tre åren som loppet genomförts.

Dubbelklicka på pilen för att starta filmen.

lördag 17 maj 2008

REGNROCK

Bilden: Aggregate (Metal) framträdande mellan 18.00 och 19.00.

Åsbrorocken genomfördes i kallt och regnigt väder. Trots det, var det mer publik än förra året - "Tänk om vädret varit bättre" suckar Jonas Johansson, en av grabbarna i arrangörsgänget. "Men vi har lyckats trots att det var en dåligt väder och till skillnad från förra året stannar publiken kvar längre tid." (anm: Åsbrorocken pågick mellan kl 1200 -01.00).


Jonaz Leeween i Molly´s Gusher berättar
att dom även var med förra året och det funkade bra.
"Det är bra stämning här, det är mycket bra arrangerat och högklassigt ljud.Vi kommer gärna igen nästa år."

Och så här lät det mellan klockan 20.00 och 21.00 när Blueback spelade:

klicka på pilen för att visa filmsnutt m reportageljud

fredag 16 maj 2008

80.000 KILO FRÅN KARINTORP

I Karintorp odlas en av våra mest älskade grönsaker - tomater. Och det är inga små mängder, 80.000 kilo per år. Dom drivs fram från 5500 plantor.Plantorna köps från Holland och planteras i januari.


På bilden ovan syns en liten del av den anläggning, som Bloggen upplever som enormt stor.
In till höger går det ett stort antal gångar med tomater.

"Jämfört med Holländska förhållanden är den liten" säger Cornelis Groenewegen som tillsammans med sin fru, Nynke, äger Karintorps tomatodling.
"Min föräldrar är tomatodlare så det var naturligt att jag började, och när det dök upp en annons i en holländsk tidning att tomatodlingen i Karintorp var till salu, då slog vi till. Det var två år sedan" berättar Cornelis "och vi trivs bra här i Åsbro och affärerna går hyfsat".
Lokalerna har en yta på 2300 kvadratmeter och värms upp med flis. Man levererar tomater från april till november och Cornelis står själv för transporterna.

Tomaterna odlas ekologiskt och växer i en sorts burkar som med automatik förses med vatten och näring. En dator övervakar det hela och öppnar även "luftningsluckor" och och reglerar temperaturen.

En fiffig sak är runda rör som löper efter golvet i gångarna med plantor. Rören tjänstgör dels som räls för vagnar, när man plockar tomaterna, och dels som "värmeelement".

Eftersom man odlar ekologiskt använder man inte besprutningsmedel. Får man t ex någon form av insektsangrepp släpper man loss andra "insekter/kryp" som helt enkelt äter upp skadegörarna.
För att klara pollineringen köper man in humlor som utför jobbet. Dom klarar inte att "jobba" hur länge som helst utan var tredje vecka släpper man in nya.

Vid sidan om tomatodlingen ligger en liten butik som säljer tonater och tomatprodukter. Butiken drivs av de förra ägarna till tomatodlingen.

söndag 11 maj 2008

ÅSBROROCKEN - vilken grej

17 maj kl 12.00 - 01.00 då blir det rocka av här i Åsbro och GRATIS är det. Platsen är gräsområdet bredvid Åsbro skola. Drogfritt.
21 band är det som spelar och affischnamn är banden MIMIKRY och SteeL AttacK (i bandet ingår Håkan Hemlin vars bror ingår i Nordman).

En rockfestival i Åsbro fantastiskt - men hur kommer det sig?


Bilden fr vänster: Jonas Johansson, Viktor Pedersén, Jimmy Johansson och Tobias Stjernström.

Det är inte någon komersiell arrangör eller kommunen som står för Åsbrorocken utan det är dom fyra idealisterna på bilden ovan som är eldsjälar och arrangörer via "sin" förening som heter Åsbrorockens arrangörsförening. Dom har även en metal-rockgrupp som heter The Fydhs (i gruppen ingår också Christian Ohlsson) som framträder på festivalen.

Åsbrorocken fanns för c:a 15 år sedan och ägde rum några gånger. Den återuppstod 2007 med lyckat resultat och nu är det andra året i följd som den arrangeras. Idén har funnits en längre tid hos grabbarna och när dom kom i kontakt med Studieförbundet Vuxenskolan som ställde upp och uppmuntrande, då blev det dags. Även ABF medverkar till festivalen.

Syftet är att låta dom mindre banden i närområdet få en plats att framträda på, med proffsig scen och teknik. Intresset bland banden är stort, ett hundratal har visat intresse för att delta.

Förra året kom en 500 besökare - i år räknar arrangörerna med det dubbla. Grabbarna framhåller det positiva med att jobba ideellt - man får mycket hjälp.

Dom vill gärna nämna Nattvandrarna i Hallsberg och Askersund som håller koll så att inte något "spårar ur". F ö fanns det inga ordningsprobelm förra året - man har god kontakt med Polisen som också hade lite koll på arrangemanget - de behövde inte göra några ingripanden förra året.

En annan ideellt arbetande person är ljud-och högtaleriteknikern Jerker Johansson.

Askersunds kommun bidrar med 5000:- och toaletter och många av företagen i Åsbro sponsrar på ett eller annat sätt.

Det kostar att arrangera det här - den största kostnaden är hyra av scenen som är 11 x 6 m.

Och självfallet behöver man fler sponsorer - om Du eller ditt företag vill bidra till en ungdomsaktivitet av stort format här i Åsbro hör av Dej till Jimmy Johansson.

21 band spelar,vilka mer än dom nämnda? - gå in på den här länken http://www.asbrorock.com/ och kolla.

Ett smakprov på The Fydhs (men med reportageljud).


Klicka på pilen för start av filmsnutten

torsdag 8 maj 2008

ÅSA-FLÅSET

Åsa-flåset äger rum den 31 maj. Starten går klockan 10.00 men man måste var där 1 timme i förväg dvs kl 0900 och startplatsen är Estabobadet. Det är en 4 mil motionscykeltur det är fråga om. (Man kan även åka sträckan 2 gånger och då blit åkturen 7,7 mil.)
Vid Mariedamms kapell kan man få förtäring och vila en stund till avkopplande musik.
Till skillnad mot tidigare så är även män välkomna att delta i år.
Initiativtagare är Ros-Marie Stenström Korsgren och Klas Folenius båda boende i Åsbro.
Och arrangör är Tallbackskyrkan och Svenska Kyrkan Lerbäck. Grundidéen föddes egentligen på tjejfrukostar som "tjejerna" i de båda nämnda organisationerna har, växelvis i Lerbäck och i Åsbro.
Du anmäler dig genom att sätta in 150:- på plusgiro 22 74 16-5 före den 15 maj (Ange Åsa-flåset). Sen kan man anmäla sig vid startplatsen men då kostar det 180:-

SKYLTNING ÅSBROHALLEN

Idag har Bloggen fått svar från kommunen:"Vi planerar att sätta upp en skylt vid RV50 under sommaren, så att den finns tills dess att höstsäsongen börjar."

Glädjande att det blir skyltat - MEN det är egentligen när man lämnat RV 50 som de verkliga problemen dyker upp - dels skall man ta till höger för att inte fortsätta till V:a Å och sen skall man ta till vänster upp förbi Hemmaträdgården och sedan omedelbart till höger.
Om Bloggen ber snällt så kanske vi kan hoppas på några fler skyltar.

Svaret från kommunen kom från Tekniska förvaltningens chef Kjell Hedenström, som är ny chef sen i höstas. Han skall ha ett speciellt tack för han tillhör dom som svarar praktiskt taget bums på frågor och mail.

Men fortsätt rösta och nu röstar Du på fler än en skylt.
.

söndag 4 maj 2008

NARNIA - SVERIGEPREMIÄR I LERBÄCK.

"Lerbäcks Teater fyller fem år! Det firar vi med svensk premiär av en av 1900-talets mest älskade berättelser för barn; C.S. Lewis “Häxan och lejonet”. Berättelsen är kronologiskt den andra i hans serie om Narnia och handlar om när de fyra syskonen Pevensie hamnar i landet Narnia, mitt i äventyrens centrum."

Citatet är från Lerbäcks teaters hemsida. Och idag har det varit kollationering med hela ensemblen på plats, man har kollat manus, musik och sångtexter. Ensemblen består av 10 vuxna och 12 barn (dubblerad uppsättning).


Skådespelarna Frank Östlund 16, Hult, systern Frida Östlund 15, Hult och Julia Jansson 12, Åsbro flankerar regissören Johan Gille.

Frank och Frida har varit med i tidigare uppsättningar och gör "come back". Julia spelar flera olika roller/väsen och manusbearbetarna har t o m skrivit in nya roller för Julia.

Det följer nu två intensiva månader före premiären med repetitioner. " Det är mycket jobb och mycket tid som går åt, mest före premiären - MEN man får mycket igen" säger de tre skådesplelarna som inget hellre vill än att Åsbroborna kommer och ser Narnia.


Johan Gille, regissör, har tillsamman med Mathias Blad letat efter manus och till sist fick man tag på Narnia i engelsk version - och detta har dom översatt och bearbetat. "Det skall vara sång och musik, det skall finnas roller för barn och föreställningen skall ge en helhetsupplevelse, man skall få både skratta och gråta - detta stämmer överens med Narnia." Johan har även tidigare erfarenhet av den här teaterformen efter att ha jobbat i Astrid Lindgrens värld.

Efter kollationeringen känner sig Johan trygg "men det finns en skräckblandad förtjusning inför att ro det hela i hamn".
Under de gångna fem åren har det gått mycket bra publikt och ekonomiskt. De två senaste åren har varje föreställning varit utsåld. Lerbäcks teater har fått bidrag (vilka efterhand blivit mindre) från olika stiftelser: Sparbanksstiftelsen, Adolf Lindgrens stiftelse och Regionförbundet. "Men efter den här sommaren räknar vi med att vara självgående" säger Johan.

Johan delar regin med de vuxna i ensemblen bl a eftersom han även har rollen som Herr Bäver, Johans fru Jenny står för kostym (både ritat och fixat till) och spelar Vita Häxan. Sonen Hannes 6, har även han en roll, som Ekorre.


Utomhusscenen ligger nära Lerbäcks kyrka och "bakom" det gamla gästgiveriet.
Spelperiod: 3/7 - 10/8. Biljetter via internet från 19/4 via Turistbyrån i Askersund från 9/6.
Mer infromation finns på teaterns hemsida:
http://www.lerbacksteater.se/
Och så är en ny teaterlokal på gång - se nästa artikel.

NY TEATERLOKAL I LERBÄCK

Lerbäck får ny teaterlokal. Bilden visar teaterchefen Johan Gille framför bygget av den nya lokalen, som ligger i anslutning till Lerbäcks kyrka och det "gamla Gästgiveriet". Till hösten skall det vara klart och de populära "mordpjäserna" som spelats på Lerbäcks hotell kommer att förläggas hit. Och precis som på hotellet kommer det att finnas mat och dryck.
Även verksamhet som har anknytning till teater, som kurser och annan utbildning kommer att arrangeras här.

Välkommen!

NU HÄNDER DET NÅGOT MED "MACKEN".

Mer inf kommer.


alf.fransson@telia.com.