fredag 16 maj 2008

80.000 KILO FRÅN KARINTORP

I Karintorp odlas en av våra mest älskade grönsaker - tomater. Och det är inga små mängder, 80.000 kilo per år. Dom drivs fram från 5500 plantor.Plantorna köps från Holland och planteras i januari.


På bilden ovan syns en liten del av den anläggning, som Bloggen upplever som enormt stor.
In till höger går det ett stort antal gångar med tomater.

"Jämfört med Holländska förhållanden är den liten" säger Cornelis Groenewegen som tillsammans med sin fru, Nynke, äger Karintorps tomatodling.
"Min föräldrar är tomatodlare så det var naturligt att jag började, och när det dök upp en annons i en holländsk tidning att tomatodlingen i Karintorp var till salu, då slog vi till. Det var två år sedan" berättar Cornelis "och vi trivs bra här i Åsbro och affärerna går hyfsat".
Lokalerna har en yta på 2300 kvadratmeter och värms upp med flis. Man levererar tomater från april till november och Cornelis står själv för transporterna.

Tomaterna odlas ekologiskt och växer i en sorts burkar som med automatik förses med vatten och näring. En dator övervakar det hela och öppnar även "luftningsluckor" och och reglerar temperaturen.

En fiffig sak är runda rör som löper efter golvet i gångarna med plantor. Rören tjänstgör dels som räls för vagnar, när man plockar tomaterna, och dels som "värmeelement".

Eftersom man odlar ekologiskt använder man inte besprutningsmedel. Får man t ex någon form av insektsangrepp släpper man loss andra "insekter/kryp" som helt enkelt äter upp skadegörarna.
För att klara pollineringen köper man in humlor som utför jobbet. Dom klarar inte att "jobba" hur länge som helst utan var tredje vecka släpper man in nya.

Vid sidan om tomatodlingen ligger en liten butik som säljer tonater och tomatprodukter. Butiken drivs av de förra ägarna till tomatodlingen.

Inga kommentarer:

Välkommen!

NU HÄNDER DET NÅGOT MED "MACKEN".

Mer inf kommer.


alf.fransson@telia.com.