söndag 4 maj 2008

NARNIA - SVERIGEPREMIÄR I LERBÄCK.

"Lerbäcks Teater fyller fem år! Det firar vi med svensk premiär av en av 1900-talets mest älskade berättelser för barn; C.S. Lewis “Häxan och lejonet”. Berättelsen är kronologiskt den andra i hans serie om Narnia och handlar om när de fyra syskonen Pevensie hamnar i landet Narnia, mitt i äventyrens centrum."

Citatet är från Lerbäcks teaters hemsida. Och idag har det varit kollationering med hela ensemblen på plats, man har kollat manus, musik och sångtexter. Ensemblen består av 10 vuxna och 12 barn (dubblerad uppsättning).


Skådespelarna Frank Östlund 16, Hult, systern Frida Östlund 15, Hult och Julia Jansson 12, Åsbro flankerar regissören Johan Gille.

Frank och Frida har varit med i tidigare uppsättningar och gör "come back". Julia spelar flera olika roller/väsen och manusbearbetarna har t o m skrivit in nya roller för Julia.

Det följer nu två intensiva månader före premiären med repetitioner. " Det är mycket jobb och mycket tid som går åt, mest före premiären - MEN man får mycket igen" säger de tre skådesplelarna som inget hellre vill än att Åsbroborna kommer och ser Narnia.


Johan Gille, regissör, har tillsamman med Mathias Blad letat efter manus och till sist fick man tag på Narnia i engelsk version - och detta har dom översatt och bearbetat. "Det skall vara sång och musik, det skall finnas roller för barn och föreställningen skall ge en helhetsupplevelse, man skall få både skratta och gråta - detta stämmer överens med Narnia." Johan har även tidigare erfarenhet av den här teaterformen efter att ha jobbat i Astrid Lindgrens värld.

Efter kollationeringen känner sig Johan trygg "men det finns en skräckblandad förtjusning inför att ro det hela i hamn".
Under de gångna fem åren har det gått mycket bra publikt och ekonomiskt. De två senaste åren har varje föreställning varit utsåld. Lerbäcks teater har fått bidrag (vilka efterhand blivit mindre) från olika stiftelser: Sparbanksstiftelsen, Adolf Lindgrens stiftelse och Regionförbundet. "Men efter den här sommaren räknar vi med att vara självgående" säger Johan.

Johan delar regin med de vuxna i ensemblen bl a eftersom han även har rollen som Herr Bäver, Johans fru Jenny står för kostym (både ritat och fixat till) och spelar Vita Häxan. Sonen Hannes 6, har även han en roll, som Ekorre.


Utomhusscenen ligger nära Lerbäcks kyrka och "bakom" det gamla gästgiveriet.
Spelperiod: 3/7 - 10/8. Biljetter via internet från 19/4 via Turistbyrån i Askersund från 9/6.
Mer infromation finns på teaterns hemsida:
http://www.lerbacksteater.se/
Och så är en ny teaterlokal på gång - se nästa artikel.

1 kommentar:

Anonym sa...

Kul blogg - har inte sett den förut. Biljetterna till teatrarna där formligen försvinner - så det gäller att passa på - så man inte missar en sån begivenhet på hemmaplan.

Välkommen!

NU HÄNDER DET NÅGOT MED "MACKEN".

Mer inf kommer.


alf.fransson@telia.com.