onsdag 9 juli 2008

UNDERHÅLLNING VID SPÅNBROKÄLLAN

När ordföranden i Lerbäcks hembygdsförening, Solweig Clefjord, i onsdags kväll (9/7) hälsade väkommen till årets underhållning vid Spånbrokällan kunde hon från "talarstolen" blicka ut över en publik som var större än någonsin - enligt "källbusen" Sven Wester som varit med i många år.




En del av publiken satt på speciella stolar det finns 16 st. Alla utom en har tillverkats av mångkonstnären Sven Wester 88 år.

Dom är gjorda i ett stycke så när som på sittlocket. Flera av dom är impregnerade på Impregneringen.

Underhållningen stod Peter Johansson Skyllberg och Uno Vedlund Laxå för. Se flimsnutt i slutet på reportaget.


En klurig frågesportspromenad, med frågor av Bengt Sjölund, vanns av Stig Gäfvert, Joxtorp som
bilden ovan mottar priset av kontnärinnan Sonja Öhrman-Eriksson som gjort priset, en konstnärligt utformad liten Bärfis.
Det var för övrigt den 33.e fisen som utdelades - samtliga lite olika och gjorda av Sonja.

När Bloggen för första gången besökte Spånbrokällan och såg de fantastiska stolarna utplacerade i skogen i anslutning till en offerkälla kändes det hela lite mystiskt.
Källan är en s k Trefaldighetskälla och är mycket gammal. Här samlades förr ungdomar vid pingst och midsommar. Man fick kraft av att dricka det järnhaltiga vattnet. Vattnet från källan har även använts vid barndop
Källan gjordes i ordning 1970 av Sven Wester och Ruben Karlsson i Falla efter inspiration av Bärfiskonstnären Sonja Öhrman-Eriksson, som i många år hållit koll på källan.
Den som i hembydsföreningens namn sköter källan, och området kring den, kallas för "källbuse" den första var Sven Wester, sen i början på 90-talet var Helge Mandelholm buse och nu är det återigen Sven. En del i skötseln innebär att man med jämna mellanrum rensar källan och vid ett flertal tillfällen har den"brölat" (gett ljud ifrån sig) i samband med rensningen.

Sven är nestor i hembygdsföreningen, liksom Sonja, och de förärades med blomstercheckar för sina mångåriga insatser.
Ordföranden Solweig Clefjord berättar att hon och föreningen är mycket stolta över Spånbrokällan. Hon berättar vidare att man har c:a 440 medlemmar och att man under 2006/2007 fick omkring 40 nya. En förutsättning för att föreningens omfattande arbete skall fungera är organisationen i olika kommittéer t ex: Dokumentation, Program, Järnväg, Marknad, Servering mm.
Man får mycket gåvor till föreningen t ex fick man "Boden" vid hembygdsgården av Landstinget när dom sålde av sin verksamhet vid Åsbroanstalten. (bilden: Sven Wester o Solweig Clefjord).



klicka på pilen för att starta filmen!

Inga kommentarer:

Välkommen!

NU HÄNDER DET NÅGOT MED "MACKEN".

Mer inf kommer.


alf.fransson@telia.com.