söndag 20 juli 2008

"GALNINGNAR" SPRINGER RUNT I HALLSBERG


"Det underlättar att vara lite galen när man deltar i något sådant här" säger Kaj Jensen, representant för föreningen Östansjö SK, som arrangerar Ultraveckan i Hallsberg. "Förresten är jag nog lite galen också som ger mej in på att arrangera det här. Men jag och en kompis i föreningen tycker det är roligt, så varför inte bjuda in folk till ett sånt här arrangemang. Och inte minst när vi har tillgång till en sån här bra anläggning".

Ultraveckan genomförs på Transtensvallen i Hallsberg och idag, 20/7, startade 6 dygnslöpningen. Det gäller alltså att på 6 dygn springa så långt som möjligt. Det finns även andra "klasser" 12-timmmarslöpningen startar den 24/7, 24-timmars den 25/7, 6 timmars den 26/7 och 1-timmes den 26/7.

6-dygnslöpningen hade 20 startande bland andra världsmästaren Yiannis Kouros från Grekland, som väntas springa 1200 km (tidigare som bäst 1034 km). Han har planerat att "vila" 2 halvtimmar per dygn !!!
En av våra länslokala "galningar" är Valdemar Andersson från Örebrotrakten, som för övrigt slog rekord i att springa på rullband för en tid sedan, säger: "Jag är i utmärkt form, räknar med att springa 600 km på dessa 6 dygn och kommer inte att hinna raka mej eller borsta tänderna,".
Det motsvarar ungefär hälften av vad Yiannis kommer att springa. Valdemar kan Du förresten lyssna till på Sveriges Radio Örebro, där han tjänstgör som allmän- och sportreporter.

Löpningen under Ultraveckan är s k lågenergilöpning där det gäller att springa förnuftigt och utnyttja sina krafter. Pulsen ligger på 120 jämfört med maraton där man har en genomsnittspuls på 170. Man kan heller inte ta in lika mycket energi under loppet som man gör av med, dvs man utnyttjar sin egen fettreserv, så loppet blir också en form av bantningskur.
Var 6.e timma vänder löparna riktning. Mätning av sprungen sträcka sker elektroniskt med en liten rund platta på löparnas fotleder och när man passerar mätaren så registreras antalet varv.
Greken Yiannis förväntas alltså löpa ungefär 120 mil som jämförselse kan nämnas att svenska rekordet ligger på 67,7 mil och innehas av Mattis Bramstång (deltar ej i år). De som kan väntas nå upp till detta resultat är Andreas Larsson Örebro AIK, Christian Ritella i Vi som springer och Valdemar Andersson IF Spartacus.

Löpstil och åldrar skiljer sig åt, Bloggen såg till och med en person som tog sig fram med kryckor!
Vill Du följa läget så kolla på www.jogg.se/?sida=ultraveckan.
I skrivande stund kl 18.30 den 20/7, har Yiannis sprungit 68 km och Valdemar Andersson 53 km.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för en bra artickel!

Anonym sa...

Hej vad hände med bloggandet? Hittar inget nyttt sedan i Juni! Saknar Åsbrobloggandet. :)

NVKK sa...

Tack för kommentarerna - nu på gång igen efter lite byggjobb.Nästa artikel handlar om Bosse Bil i Åsbro kommer i veckan.
Hälsningar
Alf Fransson

Välkommen!

NU HÄNDER DET NÅGOT MED "MACKEN".

Mer inf kommer.


alf.fransson@telia.com.