söndag 20 juli 2008

"GALNINGNAR" SPRINGER RUNT I HALLSBERG


"Det underlättar att vara lite galen när man deltar i något sådant här" säger Kaj Jensen, representant för föreningen Östansjö SK, som arrangerar Ultraveckan i Hallsberg. "Förresten är jag nog lite galen också som ger mej in på att arrangera det här. Men jag och en kompis i föreningen tycker det är roligt, så varför inte bjuda in folk till ett sånt här arrangemang. Och inte minst när vi har tillgång till en sån här bra anläggning".

Ultraveckan genomförs på Transtensvallen i Hallsberg och idag, 20/7, startade 6 dygnslöpningen. Det gäller alltså att på 6 dygn springa så långt som möjligt. Det finns även andra "klasser" 12-timmmarslöpningen startar den 24/7, 24-timmars den 25/7, 6 timmars den 26/7 och 1-timmes den 26/7.

6-dygnslöpningen hade 20 startande bland andra världsmästaren Yiannis Kouros från Grekland, som väntas springa 1200 km (tidigare som bäst 1034 km). Han har planerat att "vila" 2 halvtimmar per dygn !!!
En av våra länslokala "galningar" är Valdemar Andersson från Örebrotrakten, som för övrigt slog rekord i att springa på rullband för en tid sedan, säger: "Jag är i utmärkt form, räknar med att springa 600 km på dessa 6 dygn och kommer inte att hinna raka mej eller borsta tänderna,".
Det motsvarar ungefär hälften av vad Yiannis kommer att springa. Valdemar kan Du förresten lyssna till på Sveriges Radio Örebro, där han tjänstgör som allmän- och sportreporter.

Löpningen under Ultraveckan är s k lågenergilöpning där det gäller att springa förnuftigt och utnyttja sina krafter. Pulsen ligger på 120 jämfört med maraton där man har en genomsnittspuls på 170. Man kan heller inte ta in lika mycket energi under loppet som man gör av med, dvs man utnyttjar sin egen fettreserv, så loppet blir också en form av bantningskur.
Var 6.e timma vänder löparna riktning. Mätning av sprungen sträcka sker elektroniskt med en liten rund platta på löparnas fotleder och när man passerar mätaren så registreras antalet varv.
Greken Yiannis förväntas alltså löpa ungefär 120 mil som jämförselse kan nämnas att svenska rekordet ligger på 67,7 mil och innehas av Mattis Bramstång (deltar ej i år). De som kan väntas nå upp till detta resultat är Andreas Larsson Örebro AIK, Christian Ritella i Vi som springer och Valdemar Andersson IF Spartacus.

Löpstil och åldrar skiljer sig åt, Bloggen såg till och med en person som tog sig fram med kryckor!
Vill Du följa läget så kolla på www.jogg.se/?sida=ultraveckan.
I skrivande stund kl 18.30 den 20/7, har Yiannis sprungit 68 km och Valdemar Andersson 53 km.

onsdag 9 juli 2008

UNDERHÅLLNING VID SPÅNBROKÄLLAN

När ordföranden i Lerbäcks hembygdsförening, Solweig Clefjord, i onsdags kväll (9/7) hälsade väkommen till årets underhållning vid Spånbrokällan kunde hon från "talarstolen" blicka ut över en publik som var större än någonsin - enligt "källbusen" Sven Wester som varit med i många år.




En del av publiken satt på speciella stolar det finns 16 st. Alla utom en har tillverkats av mångkonstnären Sven Wester 88 år.

Dom är gjorda i ett stycke så när som på sittlocket. Flera av dom är impregnerade på Impregneringen.

Underhållningen stod Peter Johansson Skyllberg och Uno Vedlund Laxå för. Se flimsnutt i slutet på reportaget.


En klurig frågesportspromenad, med frågor av Bengt Sjölund, vanns av Stig Gäfvert, Joxtorp som
bilden ovan mottar priset av kontnärinnan Sonja Öhrman-Eriksson som gjort priset, en konstnärligt utformad liten Bärfis.
Det var för övrigt den 33.e fisen som utdelades - samtliga lite olika och gjorda av Sonja.

När Bloggen för första gången besökte Spånbrokällan och såg de fantastiska stolarna utplacerade i skogen i anslutning till en offerkälla kändes det hela lite mystiskt.
Källan är en s k Trefaldighetskälla och är mycket gammal. Här samlades förr ungdomar vid pingst och midsommar. Man fick kraft av att dricka det järnhaltiga vattnet. Vattnet från källan har även använts vid barndop
Källan gjordes i ordning 1970 av Sven Wester och Ruben Karlsson i Falla efter inspiration av Bärfiskonstnären Sonja Öhrman-Eriksson, som i många år hållit koll på källan.
Den som i hembydsföreningens namn sköter källan, och området kring den, kallas för "källbuse" den första var Sven Wester, sen i början på 90-talet var Helge Mandelholm buse och nu är det återigen Sven. En del i skötseln innebär att man med jämna mellanrum rensar källan och vid ett flertal tillfällen har den"brölat" (gett ljud ifrån sig) i samband med rensningen.

Sven är nestor i hembygdsföreningen, liksom Sonja, och de förärades med blomstercheckar för sina mångåriga insatser.
Ordföranden Solweig Clefjord berättar att hon och föreningen är mycket stolta över Spånbrokällan. Hon berättar vidare att man har c:a 440 medlemmar och att man under 2006/2007 fick omkring 40 nya. En förutsättning för att föreningens omfattande arbete skall fungera är organisationen i olika kommittéer t ex: Dokumentation, Program, Järnväg, Marknad, Servering mm.
Man får mycket gåvor till föreningen t ex fick man "Boden" vid hembygdsgården av Landstinget när dom sålde av sin verksamhet vid Åsbroanstalten. (bilden: Sven Wester o Solweig Clefjord).



klicka på pilen för att starta filmen!

tisdag 8 juli 2008

BESÖK SPÅNBROKÄLLAN PÅ ONSDAG KVÄLL

Idag, tisdag den 8 juli samlades ett antal personer från Lerbäcks hembygdsförening under ledning av Sven Wester för att utsmycka och göra Spånbrokällan fin inför morgondagens tillställning.

Imorgon onsdag den 9 juli klockan 18.00 är det underhållning med Peter Johansson (från Husbandet), tipspromenad och servering.

Spånbrokällan ligger c:a 2 km från Lerbäcks kyrka.
Bloggen är där och reportage kommer under veckan. Förmodligen kommer att Na också att göra ett reportage.

fredag 4 juli 2008

ADJÖ TILL HYDRO OCH VÄLKOMMEN DINX

Som de flesta känner till har Hydro sagt upp avtalet med Annika att gälla från februari 2009.
Har Hydro något samhällsansvar kan man fråga sig.
Annika äger s a s macken med omgivande mark. Nedgrävda tankar liksom pumpar ägs av Hydro.
Utan att till överord så har det här beskedet väckt bestörtning bland många Åsbrobor.

Glädjande besked.
När Bloggen pratade med Annika idag 4.7 så kunde hon lämna det glädjande beskedet att dinX kommer att "överta" Hydros roll - det återstår lite formell pappersbehandling. Grattis Annika till att ha lyckats med förhandlingarna.



Bilden visar ungefär hur det kommer att se ut. dinX satsar 1,2 miljoner kronor och även Annika får får satsa en hel del pengar. Så här beskriver dinX sig själv:

din-X är ett svenskt bensinbolag med huvudkontor i Helsingborg och har sålt billig bensin i Sverige sedan 1961. Vi finns idag på 150 orter och antalet stationer ökar hela tiden. Vi har en tydlig profil där det låga priset, tillgängligheten och friheten att välja betalnings-medel är det viktiga. Stationerna har modern utrustning och drivs av återförsäljare som oftast har en annan huvudnäring - som t.ex. bilverkstäder, livsmedelsbutiker eller kiosker. Vår bensin är av högsta kvalitet och miljöklass 1 är standard på samtliga stationer.

Det negativa i sammanhanget är att övergången tar lite tid (vi pratar om 1 par veckor). Hydro skall gräva upp sina tankar och riva pumpar och så skall dinX dit med sin utrustning.

I september får vi kunder möjlighet att visa vår omtanke om macken för då börjar Annika sin kampanj för dinX och dinX-kortet.

På Bloggens fråga om Annika var nöjd så blev svaret "självklart är jag nöjd och inte minst glad." Och det är vi Åsbrobor också . stort GRATTIS Annika.

Välkommen!

NU HÄNDER DET NÅGOT MED "MACKEN".

Mer inf kommer.


alf.fransson@telia.com.