lördag 28 februari 2009

JOHANNAS MILJÖSMARTA MATTIPS

I ett tidigare inslag presenterades Johanna Björklund, Karintorp. En tid framöver återkommer hon med olika miljösmarta recept.
Ett nyckelord för Johanna är närproducerat - det är alltså viktigt ur miljösynpunkt att använda råvaror som är odlade/producerade i vår närmiljö.
Vid den här årstiden är det inte så vanligt med "vanliga" grönsaker - i stället är det rotfrukternas tid.

Ungsrostade rotfrukter

Ta t ex 4 olika av följande:
morötter, potatis, palsternackor, lök, kålrot (och lök).
Rotfrukterna kan med fördel köpas hos Östlunds i Hult.

Klyfta rotfrukterna.

Ta en ugnsfast form el långpanna.

Häll i kallpressad rapsolja - närodlad i Fellingsbro finns i Bondens egen buss (Stannar i H-berg o A-sund).

Sprid morötter, potatis etc i ett tunt lager i formen/pannan.

Strö över grovt salt och timjan.

Låt stå i 200-gradig ugn i c:a 20 - 30 min. Tag ut formen då och då och rör om. Kolla så rotfrukterna blir mjuka.

Till detta kan man ha kött eller varför inte strö över fetaost (som alternativ till kött).

Och så en vitkålssallad.

Skär eller riv kålen och mjuka upp den någon minut i varmt vatten.

Blanda med små äppelbitar.

Häll över en dressing av kallpressad rapsolja, äppelcidervinäger, salt och peppar.

Annat som man kan göra själv antingen ihop med ovanstående eller till frukostmackan.
Smörgåskrassegroddning:

Köp smörgåskrassefrön.

Lägg lite hushållspapper i en tom margarinburk/motsv fukta.

Strö över fröna - se till att man bevarar en fuktig miljö i burken - täck ev med en plastpåse med hål (för ventilation).

När krassen blivit någon cm hög plocka och lägg på en ostmacka t ex.

Alfa-Alfagroddning:

Köp Alfaalfafrön.

Lägg dom i en mindra burk med 2 msk vatten.

Täck burken med ett nät (t ex myggnät fastspännt med en gummisnodd).

Låt stå i mörkt utrymme.

Låt fröna svälla - häll av, skölj med vatten morgon och kväll.

Efter 2 - 5 dagar är det klart för skörd.

Hälsningar Johanna

PS. Du kan se tider etc vad gäller Bondens egen buss på www.bondens.se



Inga kommentarer:

Välkommen!

NU HÄNDER DET NÅGOT MED "MACKEN".

Mer inf kommer.


alf.fransson@telia.com.