onsdag 19 november 2008

FÖRSVINNER 6:e KLASS FRÅN ÅSBRO?

Just nu diskuteras att öka bussningen till den "stora" skolan i Askersund - för vår (Åsbros) del kan det komma att innebära att klass 6 kommer att få sin skolgång i Askersund och i så fall bussas dit.

På fredag 21/11 kl 1800 hålls ett stormöte i Tallbackskyrkan med anledning av detta. Man har bjudit in kommunens politiska ledning m fl. Arrangörer är föräldraföreningar med Klas Folenius, Margaretha Larsson och Daniel Lundh i spetsen. Berörda är välkomna.

Bakgrund: Kommunpolitiker och tjänstemän från Askersund var för några veckor sedan på konferens i Loka. Det var en konferens där kommunens framtid diskuterades inte minst p g a minskade skatteintäkter och kommunens kommande stora pensionsåtagande. Det var också då Bo Trygg sa att man skulle både gasa och bromsa. Och det var vid detta tillfälle som det tillsattes en grupp för att se över skolan och det har nu resulterat i ett nästan färdigt förslag med bl a bussning av 6.e-klassare till Askersund.

Bloggen har träffat Kathrin Thomas som är utvecklingsledare, stf förvaltningschef Barn- och utbildningsförvaltningen och chef för Elevhälsan.

Kathrin säger att kommun-politikerna är överens om att inte lägga ner några skolor. Men det som är viktigt, och Kathrin, som utvecklingschef, trycker lite extra på är, att kommunens resurser när det gäller skolan, måste förskjutas till kärnverk-samheten dvs själva utbildningen från lokaler, mat etc.
Efter Lokakonferensen fick rektorn för Sjöängsskolan ett utredninguppdrag med de intentioner som framförts. Sen tillsattes en arbetsgrupp som skall se över konsekvenserna av ett förslag med bussning, såväl positiva som negativa konsekvenser. Bilden är inte helt klar hur det kommer bli. Själv deltar Kathrin vid olika träffar med föräldrar och andra berörda.
Och oavsett om det i slutändan blir bussning så anser Kathrin att kommunen kommer att ha nytta av de diskussioner som förts, för hur man än ser det så finns det "diken" mellan förkolan -- klass 1-3 -- 4-6 -- 7-9. Inte minst när man s a s byter vuxna/lärare och när man som elev har speciella problem. Dom här "dikena" kommer att minskas vi den genomlysning som nu sker.

I Åsbro innebär förslaget att om 6:orna bussas så blir det lokaler lediga och man gör en rokad med förskola och fritids och den "äldsta baracken" tas ur bruk och säljs ev.
Antalet berörda barn:
Åsbro 19, Zinkgruvan 4, Hammar 11, Åmmeberg 12, Rönneshytta 22.

Beslut tas i Kommunstyrelsen den 2/12 och i Kommunfullmäktige den 15/12.

Inga kommentarer:

Välkommen!

NU HÄNDER DET NÅGOT MED "MACKEN".

Mer inf kommer.


alf.fransson@telia.com.