måndag 24 november 2008

MACKEN I FARA IGEN?

De flesta känner väl till att Hydromacken (Annicas bensin o servicebutik) skulle övergå till att bli en Din-X-mack.
När Bloggen tog kontakt med Din-X för att höra läget fick den inget svar, utan frågan hänvisades till Annica. Annica bekräftar att nu råder stor tveksamhet kring Din-X etablering i Åsbro.
Och då står vi där utan mack. Mackens bokslut var inte positiv och det kan vara ett av skälen till att Din-X backar. I vilket fall som helst vill Din-X ha 250.000:- för att köra sitt koncept här i Åsbro och det är pengar som Annica inte har.
Då är frågan, hur intresserade är vi av att ha macken kvar, finns det några som är beredda att satsa lite pengar i macken?

Bloggen har själv undersökt om det finns andra möjligheter och funnit ett annat koncept - i Värmland - det heter By-macken och är faktiskt ett varumärke där ett 20-tal "nedläggningsmackar" slagit sig samman och bildat ett nätverk och göra bensininköp tillsammans. Den första By-macken att starta (för en månad sedan) ligger i Koppom.
Bensinen köper man från SÅIFA, ett företag som är knutet Åkeriförbundet.
En detalj Värmlänningarna är lite mer lokalpatriotiska än vi närkingar, så därför är SÅIFA-Värmland ett eget företag och tillhör inte SÅIFA Sverige. Likadant är det med t ex COOP i Värmland, självständigt men samarbetar med COOP Sverige.

Om man vill veta mer om detta koncept så kan man prata med Ove Nordling i Kil Värmland - upphovsman till By-macken konceptet (Annica har fått tfnnr). Han reser runt i Sverige för att sprida ideerna. Han får resa praktiskt tagit för jämnan. Han gör det därför att det finns ett koncept och man behöver ju inte uppfinna hjulet flera gånger. Han tycker det är viktigt att ortsbor engagerar sig i föreningen "Hela Sverige skall leva" och rekommenderar ortsbor att upprätta dialog med politikerna. Hela "Sverige skall leva" är organiserat i länsavdelningar "länsbygderåd".
Vill Du veta mer om detta så gå in på http://www.helasverige.se./ På denna hemsida finns råd hur man kan organisera sig och engarerar sig för sin ort. Klicka på Örebro län så ser Ni vilka som sitter med i styrelsen för vårt bygderåd
För övrigt håller "Hela Sverige skall leva" möte i Hallsberg 3 och 4 december.

Vi som var på stormötet om klass 6 fick av Staffan Korsgren veta, att kommunen skall göra upp Verksamhetsplaner/översiktsplaner för en flerårsperiod. Man har börjat i Askersund och nästa år står vi, Åsbro, på tur. Det finns inget byalag eller annan opolitisk organisation här i Åsbro som är en samlande kraft.
Det kanske vore bra att ha. Det finns ju både stora och små frågor: macken, skolan, barnomsorgen, gatubelysningen är frågor som känns lämpliga för någon organiserad form av diskussion.

Bloggen har bett vår Åsbropolitiker Staffan Korsgren fp om ett inlägg om hur vi kan påverka kommunens Verksamhetsplan/översiktsplan för Åsbro - en plan som sträcker sig några år framåt i tiden. Publiceras nästa vecka.

Inga kommentarer:

Välkommen!

NU HÄNDER DET NÅGOT MED "MACKEN".

Mer inf kommer.


alf.fransson@telia.com.