måndag 1 december 2008

SKOLAN, MACKEN , ÅSBRO FRAMTID


Mötena kring flytten av 6:e klassarna till Sjöängsskolan engagerade många, liksom mötet kring vår miljö och klimat i Tallbackskyrkan.
Det visar att är det något som berör oss, då finns det engagemang. Jag hoppas att det kan gälla även i andra frågor som berör Åsbro.
För vi är den del av kommunen som har minst representation i kommunens beslutande organ. T.ex. när jag skrev en motion om att vi skulle få ett tågstopp i Åsbro var vi bara två som skrev under, varav den ene flyttat till centralorten. Det är viktigt att vi blir fler som kan arbeta för att mer av den kommunala verksamheten förläggs ut till oss i de mindre samhällena. Vi är ändå 2/3 delar av kommunens innevånare.
Det behöver inte vara i politiska partier som ni engagerar er i. Vi hade för ett antal år sedan ett byalag som kämpade för Åsbro. Jag skulle gärna se att vi kunde få fram något liknande nu, som aktivt kunde arbeta för att vi får ha kvar ”macken” och liknande frågor.

Ett annat område där jag hoppas många kommer att engagera sig i är arbetet med att ta fram en ny ”Översiktsplan”, här kallad ÖP som Askersunds Kommun har börjat arbeta med.
Det är en mycket viktigt plan då den kommer att ligga till grund för den kommunala planeringen. Askersund har beslutat att dela upp arbetet i tre geografiskt avgränsade områden. Först kommer den södra delen av kommunen, och som nummer två är det norra delen med Åsbro och områdena kring Tisaren och förkastningsbranten.
Att det är viktigt att vi i Åsbro har synpunkter på vad planen skall innehålla hoppas jag ni förstår av de ämnen som bland annat kommer att behandlas:
Bevarandeintressen som innehåller: Naturvård, friluftsliv, kulturmiljövård
Miljöfrågor som försurning, förorenad mark, utsläpp till luft, mark och vatten, buller, transporter av miljöfarligtgods.
Sysselsättning
Bostadsbebyggelse: Permanentbostäder, fritidsbebyggelse
Kommunal service: Barnomsorg, skolor, äldreomsorg.
Teknisk försörjning: Vatten och avlopp, avfall och elförsörjning
Kommunikationer: Vägar, järnvägar, kollektivtrafik, telekommunikationer, bredband.
Vindkraft
Det kan låta mycket och många svåra frågor, men det går att välja de ämnen som känns viktiga för dig, och låta andra tycka till om det som intresserar dem. Jag hoppas att några studieförbund, hembygdsföreningar och andra organisationer kommer att inbjuda till studiecirklar eller temakvällar kring olika delar av ”paketet”, och att ni passar på att påverka när möjlighet finns. Jag hoppas även på ett antal ”Café Åsbro” på det temat.

Staffan Korsgren

Inga kommentarer:

Välkommen!

NU HÄNDER DET NÅGOT MED "MACKEN".

Mer inf kommer.


alf.fransson@telia.com.