måndag 15 december 2008

KOMMUNFULLMÄTIGEBESLUT OM BUSSNING AV 6:ORNA

Kommunfullmäktigesammanträdet var mycket välbesökt av föräldrar, berörda av budgetförslaget (där bussning av 6:orna ingår).
Och som väntat tog Kommunfullmätige beslut om att bussa 6:orna och detta med röstsiffrorna 31-4.
Dom 4 som var emot var mp o v.
Bussningen blev något av en nyckelfråga när det gäller 2 av punkterna på dagordningen nämligen den om ombyggnad av Sjöängsskolan och den om budgeten för 2009.

Alltså först tog man beslut om att bygga om Sjöängsskolan och sen med bäring på detta togs beslutet om budgeten 2009 inklusive bussningen alltså. Helt klart har budgeten ett stort antal förslag som skall utredas och många "vittnade" t.ex hur bra det var med budget till Familjecentralen. Men det var bussning av 6:orna som överskuggade andra frågor.
Och lite grand pratade man säkert för alla föräldrar som kommit för att lyssna på debatten.
Fp ansåg att man gott kan bygga om Sjöängsskolan och var positiv till majoritetens förslag men man var emot bussning av 6:orna men någon reservation las inte.
Vänsterns Rune Karlsson fick lite åskådar-applåder vid sitt inlägg, eftersom han var emot bussnigen. Han framförde också att v eventuellt kommer att överklaga beslutet om bussningen och om Bloggen förstod rätt - hela budgetförslaget - med hänvisning till hanteringen, om den är riktig enligt Kommunallagen.
Bilden: besökande besvikna föräldrar vid klubbandet av beslutet "ja till bussning".

3 kommentarer:

Anonym sa...

Detta läste jag på folkpartiets hemsida:

Välkommen till Folkpartiet Liberalerna i Askersund

"Folkpartiet är alltid företrädare för människor mot kommunen, aldrig en kommunal företrädare mot folket"

Tycker att detta citat stämmer väldigt dåligt för Folkpartiet i kommunen.

Anonym sa...

I och med att det för närvarande finns ett intresse från föräldrar och barn (7) som till hösten ska börja sexan att flytta till Hallsberg har jag gjort en liten mattematisk uträkning med hjälp av uppgifter jag fått från B&U i Askersund.

Varje barn har en skolpeng (ca. 67030 kr /läsår) som den tar med sig om den flyttar till annan kommun och i detta fallet får Askersunds kommun betala ut dessa pengar ur budgeten till Hallsberg.

Om nu 7 barn till hösten väljer att gå i Hallsberg får alltså Askersund betala ut sammanlagt ca. 469.210 kr sedan gör givetvis kommunen en besparning på skolskjutsen på ca. 21000 kr. / läsår. Men skolskjutspengarna kan de inte räkna sig till godo förrens året efter eftersom att de upphandlar skolskjutsen i förskott.

Enligt B&U så får de en påse pengar för sin verksamhet varje år som de måste hushålla med. Skulle det då fattas 469.210 kr för att barn väljer skola i annan kommun så måste de pengarna tas ifrån sin egen verksamhet. Vilket betyder att skolor eventuellt måste läggas ner. Redan idag kan man läsa statistik på skolverkets hemsida om att 42 barn från grundskolan i Askersunds kommun redan går i annan kommun.
Bara det är en utgift för kommunen varje år med i runda tal ca. 11 miljoner.

Vem är då förloraren i förslaget om att flytta sexorna till Askersund?

Det är konstigt, i skolfrågan som helhet så har kommunen fört en sådan politik där de har lagt ner skolor, flyttat barn från ort till annan ort samt nu slussa in sexor till Sjöängsskolan. Var är då besparningen?

Slutligen kan man säga att andra kommuner tjänar pengar på kommunens beslut.

Anonym sa...

Måste lägga in en rättelse här. 11 miljoner är fel av mig, det ska vara 2 688.000 kr. Jag räknade kraftigt fel, men å andra sidan har jag gått på Sjöängsskolan.

Välkommen!

NU HÄNDER DET NÅGOT MED "MACKEN".

Mer inf kommer.


alf.fransson@telia.com.