onsdag 10 december 2008

SKOLSTREJK - skolkonflikten trappas upp

Idag "strejkar" ett antal elever från klasserna 5 och 6 i Åsbro och i andra delar av kommunen. Även i tätorten Askersund strejkar eleverna.

Det hela började med att elever i Närlunda ville protetera mot det blivande beslutet att bussa 6:or till Askersund.

Totalt rör det sig om ett 50-tal "strejkande".

I Åsbro strejkar ett 20-tal elever. En stor del har samlats i Tallbackskykan för olika aktiviteter, bilden tagen vid lunchdags.






Anita Rosén, är mamma till en av eleverna, är förbannad, arg och besviken. Hon vill ogärna ta ordet strejk i sin mun utan menar att både föräldrar och elever gör det här för att protestera mot politikernas överkörning av en bred opinion i Åsbro bl a.

"Det har varit mycket dåligt med informationen och framförallt har vi inte fått den i tid. Man kunde väntat med att "bussa" 6:orna tills dess att Sjöängsskolan är renoverad. Och varför har man inte byggt om skolan tidigare eftersom problem varit kända mycket länge.
Det är inte bara föräldrarna som protesterar utan också eleverna som påverkat varann och man vet hur det är på Sjöängsskolan.
Miljön här i Åsbro är mycket bättre med möjlighet till olika aktiviteter - något som saknas på Sjöängsskolan."

Kathrin Thomas på Skolförvaltningen anser att det är positivt att föräldrar engagerar sig men förskräckligt att man låter barnen skolka. Vuxna människor borde kunna lösa problemet utan att oroa barnen.
Hon berättar vidare att hon skickat ut ett meddelande till alla rektorer/skolledare runt om i kommunen: "Eftersom vi idag har elever som skolkar är det viktigt att vi agerar som står i vår av BOU-nämnden antagna handlingsplan. Mentorerna ska alltså kontakta elevers vårdnadshavare idag..........I Sverige har vi skolplikt. Som förälder är man i enlighet med kap 3 i skollagen §15 som vårdnadshavare skyldig att se till att barnet fullgör sin skolplikt". (Citat i sammandrag).

Protest, skolk eller strejk ibland kan det vara känsligt med ord.

En god gissning är nog att kommunfullmäktiges möte den 15 december blir välbesökt.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vore roligt om Kathrin Thomas själv ringde upp. I denna fråga om strejk / skolk eller vad hon nu vill kalla det så står jag för den. När inte politikerna lyssnar får man ta till Civil olydnad.

Anonym sa...

Ja du, hon är faktiskt chef och har andra arbetsuppgifter än att sitta och ringa runt x antal omogna människor. Det kan rektorerna gott göra själva om de nu inte är sjukskrivna.

Anonym sa...

Tydligen finns det en hel del omogna människor eftersom att du inte kan räkna upp dem alla. Ingen har ringt mig, men de vågar inte.

Välkommen!

NU HÄNDER DET NÅGOT MED "MACKEN".

Mer inf kommer.


alf.fransson@telia.com.