måndag 24 november 2008

MACKEN I FARA IGEN?

De flesta känner väl till att Hydromacken (Annicas bensin o servicebutik) skulle övergå till att bli en Din-X-mack.
När Bloggen tog kontakt med Din-X för att höra läget fick den inget svar, utan frågan hänvisades till Annica. Annica bekräftar att nu råder stor tveksamhet kring Din-X etablering i Åsbro.
Och då står vi där utan mack. Mackens bokslut var inte positiv och det kan vara ett av skälen till att Din-X backar. I vilket fall som helst vill Din-X ha 250.000:- för att köra sitt koncept här i Åsbro och det är pengar som Annica inte har.
Då är frågan, hur intresserade är vi av att ha macken kvar, finns det några som är beredda att satsa lite pengar i macken?

Bloggen har själv undersökt om det finns andra möjligheter och funnit ett annat koncept - i Värmland - det heter By-macken och är faktiskt ett varumärke där ett 20-tal "nedläggningsmackar" slagit sig samman och bildat ett nätverk och göra bensininköp tillsammans. Den första By-macken att starta (för en månad sedan) ligger i Koppom.
Bensinen köper man från SÅIFA, ett företag som är knutet Åkeriförbundet.
En detalj Värmlänningarna är lite mer lokalpatriotiska än vi närkingar, så därför är SÅIFA-Värmland ett eget företag och tillhör inte SÅIFA Sverige. Likadant är det med t ex COOP i Värmland, självständigt men samarbetar med COOP Sverige.

Om man vill veta mer om detta koncept så kan man prata med Ove Nordling i Kil Värmland - upphovsman till By-macken konceptet (Annica har fått tfnnr). Han reser runt i Sverige för att sprida ideerna. Han får resa praktiskt tagit för jämnan. Han gör det därför att det finns ett koncept och man behöver ju inte uppfinna hjulet flera gånger. Han tycker det är viktigt att ortsbor engagerar sig i föreningen "Hela Sverige skall leva" och rekommenderar ortsbor att upprätta dialog med politikerna. Hela "Sverige skall leva" är organiserat i länsavdelningar "länsbygderåd".
Vill Du veta mer om detta så gå in på http://www.helasverige.se./ På denna hemsida finns råd hur man kan organisera sig och engarerar sig för sin ort. Klicka på Örebro län så ser Ni vilka som sitter med i styrelsen för vårt bygderåd
För övrigt håller "Hela Sverige skall leva" möte i Hallsberg 3 och 4 december.

Vi som var på stormötet om klass 6 fick av Staffan Korsgren veta, att kommunen skall göra upp Verksamhetsplaner/översiktsplaner för en flerårsperiod. Man har börjat i Askersund och nästa år står vi, Åsbro, på tur. Det finns inget byalag eller annan opolitisk organisation här i Åsbro som är en samlande kraft.
Det kanske vore bra att ha. Det finns ju både stora och små frågor: macken, skolan, barnomsorgen, gatubelysningen är frågor som känns lämpliga för någon organiserad form av diskussion.

Bloggen har bett vår Åsbropolitiker Staffan Korsgren fp om ett inlägg om hur vi kan påverka kommunens Verksamhetsplan/översiktsplan för Åsbro - en plan som sträcker sig några år framåt i tiden. Publiceras nästa vecka.

söndag 23 november 2008

Bussning klass 6 SÖNDAGENS STORMÖTE

Tallbackskyrkan kl 15 - ett podium med politiker och en välbesatt lokal med föräldrar och intresserade som skulle diskutera förslaget att bussa klass 6 till Askersund. Det är ganska intressant, att med lite disktans, få se och höra politiker möta sina uppdragsgivare. Och tyvärr kändes det, som att det redan från början fanns en mur mellan panelen och övriga. Och inte blev det bättre av att det beslut som diskuterades inte fanns på papper och så fick man också reda på att det inte fanns några anteckningar från Lokakonferensen. På en fråga direkt i början förklarades att det vill mycket till om kommunens styrelse och fullmäktige inte skulle ta förslaget och att det går inte att tidsmässigt flytta fram beslutet.

Politikerna på bilden ovan är från vänster till höger: Staffan Korsgren fp, Calill Ohlsson m, Per Ericsson s, Billy Ludvigsson c, Siv Ahlstrand s, Solveig Samuelsson s, Erling Johansson kd, Anita Karlsson c och Rune Karlsson v.

I inledningen av mötet gick Per Eriksson igenom budgetförslaget (resultatet av Lokabrunn-mötet) - försämrat skatteunderlag, ansvarsförbindelser för pensioner ("pensionsskulden") på 250 milj kronor. Det finns också en mängd andra delar i budgetförslaget och poängterade också de positiva inslag som budgeten har, inom området Barn o Utbildning t ex, med en stor satsning på barnomsorgen. Vidare sa han att det var bra att samtliga partier utom mp, v och en politisk vilde var överens om så mycket. Vilket f ö också poängterades av flera i panelen.

Därefter gicks ett stort antal frågor igenom, frågor som samlats ihop av föräldrarådet. Det var svårt att följa någon linje. Många svar var helt enkelt: "att det jobbar en arbetsgruppen med" eller "det har vi inte diskuterat, det sker på en lägre nivå, av nämnder och/eller tjänstemän".

Det är inte alltid så lätt att förstå hur den politiska beslutsprocessen fungerar. Och när några politiker lite irriterat behandlade publiken som en skolklass blev stämningen mycket tryckt.

Alla förstod att kommunens ekonomiska läge är besvärligt och att budgetförslaget säkerligen innehöll många positiva delar - men nu var det skolan det var fråga om och "våra 6.e klassare".

Två stora frågor som politikerna faktiskt hade mycket svårt att förklara var:

"Har det genomförts en konsekvensanalys (enl barnkonventionen)?" och "Har ärendet behandlats i Barn- och Utbildningsnämnden?". Socialdemokratiska politiker hade jakande svar på dessa frågor.

Men när så Rune Karlsson v, på direkt fråga, svarade att det Lokabrunnsförslaget har inte diskuterats i nämnden, då kunde man nästan ta på misstron.

Denna förstärktes ytterligare när någon tog upp frågan om anställning av en fritidspedagog - Har det anställts någon? Nej blev svaret. Men frågeställaren sa "men det står ju på kommunens hemsida"!!! Det fanns inget bra svar.

Det var inte utan att man tyckte lite synd om politikerna, som förmodligen vill så väl och som lyckats ena sig på Loka och som inrättat ett stort antal arbetsgrupper med anledning av budgetförslaget - för att göra det bästa för kommuninvånarna. Men som misslyckats med pedagogik och information.

Bloggen tog ett samtal med Solveig Samuelsson (bilden) och Siv Ahlstrand båda s. Solveig var den som kom mest i skottgluggen eftersom hon är ansvarig politiker för Barn o Utbildning.
Om Bloggen fattat dom rätt så hölls i juni ett möte med BoU och då rekommenderade nämnden att bygga om Sjöängsskolan med hänsyn till 6.e-klasser och då genomfördes också en konsekvensanalys.
Det var detta politikerna avsåg när dom sa att det varit/funnits både nämndsammanträde och analys.

Det framgick dock inte på mötet - alla var koncentrerade på Lokabrunnsförslaget och förstod inte den indirekta kopplingen till något som hänt långt innan det nu aktuella förslaget tagits fram.
Något mer möte i BoU-nämnden blir det inte före kommunens styrelse- och fullmäktigemöten- först i januari är ett sammanträde inbokat.
När väl Lokabrunnsförslaget har hamnat på repektiva nämnds bord och genomförandefasen drar i gång kan nya konsekvensanalyser göras och i förekommande fall kan aktuella delar återföras till Kommunstyrelsen.

På en fråga till Hans Karlsson v, om hur v kommer att ställa sig till förslaget blev svaret att dom lägger fram ett eget budgetförslag men att v har andra prioriteringar. En sak nämnde Hans som positivt och det var Familjecentralen i Askersund.

Några röster:

Calill Ohlsson politiker m: Det stora felet med mötet var att vi ställde upp på att svara på ett stort antal skriftliga frågor, man skulle vänt på steken så vi hade fått presentera vårt beslut grundligt. Skolfrågan har förresten diskuterats i 10 års tid Och nu när vi äntligen tagit ett beslut så vore det som sagt bättre att redovisa hela beslutet i st för att "dutta". Jag förstår oron, inte minst därför att Åsbro ligger ju mittemellan Hallsberg och Askersund, det finns en större problematik och risken är att några väljer att låta sina barn gå i Hallsberg (med skolpengen).
Vi har misslyckats med att kommunicera med berörda.

Tord Helgesson gymnasielärare publik: Jag sätter betyget IG på politikerna, när det gäller deras sätt att informera och vara pedagogiska. Jag vill känna mej trygg när jag skickar mitt barn till skolan, dom skulle övertygat mej men det gjorde dom inte.

Mats Bergman politiker Kultur och fritid fp, i det här fallet publik:
Det behövs samförstånd, dialog mellan föräldrar, lärare och skolledning! Förslaget har inte analyserats ur elevperspektiv, barnkonventionen mm. Man har inte vänt på alla stenar för att veta vad som händer med lärare, elever och föräldrar. Sjöängsskolan är enbart ett sätt att klara en svår ekonomisk situation. Eleverna blir budgetregulatorer.

Maria Johansson sjuksköterska publik: Jag är upprörd, mycket upprörd och tycker förslaget är en katastrof inte minst för att det saknas en analys av konsekvenser med barn-perspektivet. Jag hoppas "dom" (politikerna) blir lite oroliga och inser att dom gjort missar.
Att förslaget ej dragits i BoU är kanske en sak man kan gå vidare med. Jag hoppas det finns folk (politiker) som backar före Kommunfullmäktigesammanträdet.

Erling Johansson kd politiker: Jag känner oron och jag känner att vi som politiker inte motsvarat förväntningarna. Bra totalt sett är att förslaget innebär en bra barnomsorg även om en del "betalas med bussningsförslaget".Bra är att vi fått igång ett 20-tal utredningar som vi har satt slutdatum på, det har inte skett förut (datumsättningen) och det innebär och har inneburit att vi får en bra kontakt mellan tjänstemän och politiker. Sen är det där med osthyvelprincipen borta dvs att varje förvaltning skall skära enl en procentsatsmodell - det här ger lite större och mer genomgripande grepp. Som läget är just nu är de bra att vi lagt partiböckerna åt sidan.


I i formell mening varade mötet i c:a 2,5 tim och därefter följde kaffe och mer informella diskussioner med enskilda politiker. Det går inte att recensera enskilda politiker men när det gäller Erling Johansson var det flera som uttryckte sig positivt och sa "att han verkade mänsklig".

Till sist var det någon som ansåg att politikerna kunnat använda sin hemsida och direkt efter Loka gått ut och berättat och även försökt med en dialog.

fredag 21 november 2008

STORMÖTE OM KLASS 6

Till det här mötet hade inga politiker infunnit sig så därför ordnas ett nytt möte på söndag klockan 15.00 och då finns politiker från olika partier på plats.

Det är viktigt att de som som vill protestera mot kommunens förslag gör det skriftligt på en protestlapp som distribuerats. Lämna lapparna senast söndag så dom är inne i rätt tid på måndag inför Kommunstyrelsens möte den 2/12.

Fredagens möte besöktes av ett 40-tal personer.














Klas Folenius, representant för föräldrarådet, hälsade välkommen och informerade att det blir nytt möte, med politiker, på söndag och därför föreslog han att man på det här mötet skulle förbereda söndagens möte genom att ta fram olika frågeställningar i ett antal arbetsgrupper och det var vad man gjorde.
Innan man satte sig kom ett antal frågor fram:
Sparar man 500.000 med det här förslaget?
Kan man säga att ett annat sätt att spara är att 8 lärare får sparken? Är ett annat alternativ att höja skatten som exvis Nora gjort?

Alla bloggen har frågat har inte kunnat säga eller visa på ett skriftligt förslag utan det hela härstammar från den s k Lokadagen. Men en arbetsgrupp jobbar ju men är inte klar - märkligt, hur skall man då kunna ta beslut i Kommunstyrelse och fullmäktige utan skriftlig information om det det hela. Det är faktiskt inte så konstigt om Åsbroborna och andra protesterar. Och faktiskt, det var flera som bloggen pratade med. som undrade varför skall det gå så fort.

Exempel på frågeställningar som diskuterades.

Finns det en konsekvensanalys som tar hänsyn till barnkonventionen? Det fanns deltagare som ringt till Barnombudsmannen om detta.

Det sägs att ett av skälen till att kommunen måste spara är pensionsåtagandet - har kommunen inte avsatt medel till detta i tillräcklig omfattning? Hur stor är pensionsskulden?

Vet man hur mycket pengar man får in genom bussning av 6.e-klassare?

Vad anser kommunstyrelsen att demokrati betyder? Varför inte en ordentlig utredning innan man tar beslut?

Vad har det för betydelse för orten att 6:e klass med lärare och annat försvinner?

Oro och protest är de ord man tänker på när man tar del av diskussionerna som fördes.

onsdag 19 november 2008

FÖRSVINNER 6:e KLASS FRÅN ÅSBRO?

Just nu diskuteras att öka bussningen till den "stora" skolan i Askersund - för vår (Åsbros) del kan det komma att innebära att klass 6 kommer att få sin skolgång i Askersund och i så fall bussas dit.

På fredag 21/11 kl 1800 hålls ett stormöte i Tallbackskyrkan med anledning av detta. Man har bjudit in kommunens politiska ledning m fl. Arrangörer är föräldraföreningar med Klas Folenius, Margaretha Larsson och Daniel Lundh i spetsen. Berörda är välkomna.

Bakgrund: Kommunpolitiker och tjänstemän från Askersund var för några veckor sedan på konferens i Loka. Det var en konferens där kommunens framtid diskuterades inte minst p g a minskade skatteintäkter och kommunens kommande stora pensionsåtagande. Det var också då Bo Trygg sa att man skulle både gasa och bromsa. Och det var vid detta tillfälle som det tillsattes en grupp för att se över skolan och det har nu resulterat i ett nästan färdigt förslag med bl a bussning av 6.e-klassare till Askersund.

Bloggen har träffat Kathrin Thomas som är utvecklingsledare, stf förvaltningschef Barn- och utbildningsförvaltningen och chef för Elevhälsan.

Kathrin säger att kommun-politikerna är överens om att inte lägga ner några skolor. Men det som är viktigt, och Kathrin, som utvecklingschef, trycker lite extra på är, att kommunens resurser när det gäller skolan, måste förskjutas till kärnverk-samheten dvs själva utbildningen från lokaler, mat etc.
Efter Lokakonferensen fick rektorn för Sjöängsskolan ett utredninguppdrag med de intentioner som framförts. Sen tillsattes en arbetsgrupp som skall se över konsekvenserna av ett förslag med bussning, såväl positiva som negativa konsekvenser. Bilden är inte helt klar hur det kommer bli. Själv deltar Kathrin vid olika träffar med föräldrar och andra berörda.
Och oavsett om det i slutändan blir bussning så anser Kathrin att kommunen kommer att ha nytta av de diskussioner som förts, för hur man än ser det så finns det "diken" mellan förkolan -- klass 1-3 -- 4-6 -- 7-9. Inte minst när man s a s byter vuxna/lärare och när man som elev har speciella problem. Dom här "dikena" kommer att minskas vi den genomlysning som nu sker.

I Åsbro innebär förslaget att om 6:orna bussas så blir det lokaler lediga och man gör en rokad med förskola och fritids och den "äldsta baracken" tas ur bruk och säljs ev.
Antalet berörda barn:
Åsbro 19, Zinkgruvan 4, Hammar 11, Åmmeberg 12, Rönneshytta 22.

Beslut tas i Kommunstyrelsen den 2/12 och i Kommunfullmäktige den 15/12.

tisdag 11 november 2008

Bosse Bil Åsbro

Bosse Bil Åsbro kommer kanske "vår" nya volvoverkstad att heta. Det är mycket mer än en verkstad. Så här såg det ut för ett år sedan vid infarten till Åsbro.Min rubrik i Bloggen var då Bo Bilriktning.
Och idag är det hela till 90% klart och flytten från Rönneshytta har genomförts för någon månad sedan. Ägaren och byggherren heter Bo Strömberg Estabo och han har tillsammans med sin son Kalle (och kanske främst Kalle) gjort planlösningen och de har varit sina egna arkitekter.
Lokalen har en bottenyta på 650 kvadrat-meter och tomten omfattar c:a 10000 kvadrat-meter

Byggnaden innehåller 2 arbetshallar, plåt-verkstad, serviceutrymmen och kundmottagning, lunchrum, förråd, tvätthall och 400 kvadrat-meter kallförråd. Dessutom finns kontorsutrymmen att hyra för någon eller några "små" egenföretagare.

Anläggningen ligger vackert placerad vid infarten till Åsbro - tomten är mycket snyggt planerad och iordningsställd. Vid ett besök märker man den genomtänkta planeringen och dessutom är det mycket vackert och smakfullt. Om du gör ett besök lägg märke till de vackra fondväggarna i entre och kontorsdel.

Omkring 4 milj kronor kommer anläggningen att kosta.

Tilläggas kan att Askersund kommun har varit genomgående positiv till etableringen.

Bosse startade sin verksamhet i början på åttiotalet samtidigt som han arbetade på Hallsbergs kommuns renhållnings-avdelning. Det gällde då framförallt bilriktning och plåtskadearbete. Extraknäcket växte och blev heltidarbete och en verkstad i Rönneshytta och nu då verkstaden här i Åsbro som snart blir uppskyltad.

Som Åsbrobo vad har jag för nytta av Bosse bil?

För det första kan Du köpa din bil här och så kan Du får service och då är det Volvo som gäller. "Vi är specialiserade på Volvo" säger Bosse " Och vi är bra på det." Bloggen vet att Bosse och hans son Kalle har ett mycket gott rykte och Bosse, som är blygsam, tillstår detta och säger att han byggt upp en stor kundkrets.
Det är troligt att många vänder sig till Bosse i st f den stora verkstaden i Örebro. När det gäller service skall man veta att Bosse bils namn i serviceboken är lika tryggt som märkesverkstadens.
Här ser vi sonen Kalle arbeta med reparation av en bilfront och reparationer är för närvarande en viktig del i verksamheten med tanke på dagens ekonomiska klimat, men förra veckan sådes en Volvocab för 275.000. Och när Bloggen kollar prislapparna på bilarna så finns det priser från 50.000 till ett par 100.000.

Till försäljning finns en gyllengul Saab-cab och det är ett exempel på den stora delen av verksamheten som affärsmässigt ligger på ett plan som man inte i första hand tänker på när det gäller en mindre bilverkstad. Saaben är en krockad bil från USA som Bosse bil har köpt och reparerat och nu finns den till försäljning. Ett annat exempel är en krockad Mustang som köpts i USA. Den hade bara gått 72 mil är nu snart reparerad och klar för försäljning och värdet på den är flera 100.000 kronor.

För någon tid sedan ringde Volvo i Göteborg och undrade om Bosse var intresserad av 3 demonstrationsvolvo som var högerstyrda. Bosse slog till och byggde om dom till engelska förhållanden, bla nya hastighetsmätare, och sålde dom i England.

Det här var några exempel för att visa på att Boose bil gör ett bra jobb och framförallt har en affärsidé utöver det vanliga. Dessutom bygger idén på att ha mycket goda kontakter och det har Bosse bil bl a i USA, England, Belgien och Tyskland och dessutom svenska kontakter som försäkringsbolag och Volvo.

En del kan tycka att det finns en risk i att köpa en bil som varit krockskadad men enligt Bosse så får han ofta höra att man gör så bra jobb att man inte ser eller märker att bilen varit krockad.

Så här ser det ut i en av verkstadshallarna. Förutom Bosse är det hustru Monica som arbetar deltid i firman och så hunden Flora. För närvarande har man mycket jobb inte minst p g a att man gjorde ett uppehåll under flytten.
Till sist: Du kan förmodligen se ett reportage om Bosse bil i Tvärsnytt (någon gång i veckan).



Välkommen!

NU HÄNDER DET NÅGOT MED "MACKEN".

Mer inf kommer.


alf.fransson@telia.com.