Tisdag den 2/12 hade kommunstyrelsen en mycket långt sammanträde.
För att börja med det som intresserar Åsbroborna mest - blev det ingen lång diskussion om
budgeten - där frågan om
bussning av kl 6 från orterna runt Askersund är en del.
Kommunstyrelsen, som består av alla partierna utom
mp, var överens om att ta diskussionen om bussningen och övriga budgetfrågor vid Kommunfullmäktiges sammanträde den 15/12.
Alltså den livligt diskuterade frågan om bussning av klass 6 kommer att äga rum då.
Staffan Korsgren fp fick med en skrivning om att hålla samman "de gamla klasserna".
I sammanhanget s
kola så fattade KS inget direkt beslut om hur det skall bli med Sjöängsskolan utan beslöt att utreda med följande direktiv/alternativ:
1. restaturera nuvarande lokaler
2. renovera och bygga nytt på nuvarande område
3. bygga nytt på annan plats
Men i direktiven ingår att bygga ut för en skola med klasserna 6-9, vilket i så fall innebär bussning av 6:or.
Efter utredningen blir det en arkitekttävling.
En annan Åsbrofråga där KS fattade det positiva beslutet att ändra industriplanerna för Åsbro för att möjliggöra ett ev framtida bygge av en industrifastighet - det avser mark nära ITS.
Man diskuterade också de höga kommunalrådslönerna där oppositionen ansåg att man borde kunna sänka dom med 20%. Majoriteten (s o c) ansåg att man kunde vänta med ett sånt beslut till nästa mandatperiod. Enligt uppgift har Askersund de högsta kommunalrådslönerna per invånare i hela länet. Men inget beslut togs.
Än en gång besannades farhågorna om att det blir svårt med ekonomin för vår kommun i framtiden - det fick ledamöterna besked om i början av mötet. En extern expert/konsult engagerad av Kommunförbundet informerade KS att inom en period på 10-15 år kommer man att få stora kostnader för äldre, det blir fler gamla människor och mindre antal skattebetalare och pensionskulden (åtagandet) ökar från 4 milj kronor till runt 12 milj kronor.
Frågan är om det han berättade inte var ett värre scenario än det man diskuterade i Loka.
Till sist apropå det här med bussning och problem med att småorter i huvudortens omgivning skall kunna "leva", så berättade nämnde expert om ett exempel från Danmark där man hade problem med ett för litet antal barn på mindre orter för att hålla igång dagis på plats. Där har orter typ Åsbro, Rönneshytta och Snavlunda slagit sig samman och helt enkelt köpt en 2-våningsbuss och gjort den till dagis med sovplatser på 2:a våningen och "arbetsplatser" på 1:a.
Det hade rönt motstånd bland en del föräldrar men har visat sig fungera bra. Bussen parkerar på intressanta platser, t e x en byggarbetsplats, så barnen får mycket att titta på. Föräldrar får med mobiltfnens hjälp reda på var bussen befinner sig och hämtar upp sina barn vid dagens slut.
Det kanske när något att tänka på för framtiden, inovativa idéer kan vara ett alternativ till centraliseringar.
En sak till - Kommunfullmäktige sammanträder den 15.12 kl 1900. Det är ett möte öppet för allmänheten så det är bara att gå dit.