måndag 9 mars 2009

DEN BLYGE - LEVI KARLSSON

"I Närke finns två stycken Levi att välja mellan om Du vill läsa enkla och folkkära dikter:
Levi Rickson i norr, alias Jeremias i Tröstlösa och
Levi Karlsson i syd, alias "den blyge"."
Citat från boken "Sol och vår 100 dikter av "den blyge".

Bloggen vill gärna presentera ett antal dikter av "den blyge" av tre skäl:
1) "den blyge" är en traktens poet född i Skyllberg
2) Ingvar Björck, "Skyllbergstorpar´n" uttolkar dikterna
3) "den blyge" skrev på Lerbäcksmål

"den blyge" föddes 1894 i Skyllberg. Så duktig i skolan att han fick hoppa över två klasser. Tyvärr fanns det inte pengar för utbildning så Levi fick börja arbeta på Skyllbergs bruk - vid en spikmaskin. Han skadar vänster arm allvarligt vid en arbetsplatsolycka. Han börjar arbeta i hos sin far som snickarlärling och 1919 gifter han sig med Lisa och får två barn.

Vid slutet av 20-talet startar han eget - Gustavsson och Karlsson Snickeriverkstad. Och då börjar han även med konsthantverk i trä och att teckna och måla. Det blir mycket populärt och 1941 öppnar han och Lisa "Levis Slöjdaffär" i Askersund. "Levis slöjd är barnas fröjd" kunde man på jularna läsa i skyltfönstret till butiken. Han började skriva, "dikterna kom till honom om natten" så familjen märkte inte så mycket av skrivandet. Ett dussintal böcker har getts ut mellan 1957 och 1976. Dessutom har han varit publicerad i både Nerikes Allehanda och Örebrokuriren.

Ingvar Björck - "Skyllbergstorpar´n" har spridit "den blyges" verk bla genom Radio Örebro där han framträdde varje tisdagsmorgon i 6 år. Dessutom vid ett otal framträdanden på olika platser i Närke. Värt att notera är att Ingvar i sin ungdom bodde i Falla i Skyllberg, ett par 100 m från det hus där Levi växte upp och där sedan Ruben i Falla bodde - en bror till Levi.

"Den kräsne litteraturesteten finner väl här intet, men det är min förhoppning att andra, mer okomplicerade medvandrare här möjligen skall hitta några korn."
Och Ingvar Bjöck säger:"Det är vardagsvers för vardagsfolk, eller bitar som han sa, och det var sanning i varenda bit, han bara bytte namn så de inte skulle känna igen sig - folk."



Tryck på pilen för att starta filmen.

Den 16 mars kl 1600 framträder Ingvar Björck för PRO i Vivallaskolan och den 26 mars kl 1900 i Mariedamm.



Inga kommentarer:

Välkommen!

NU HÄNDER DET NÅGOT MED "MACKEN".

Mer inf kommer.


alf.fransson@telia.com.