torsdag 19 mars 2009

LÄGET PÅ SKYLLBERGS BRUK I KRISTIDENS SVERIGE

Under 120 år har familjen Svensson ägt Skyllbergs bruk. Företaget har klarat två världskrig, Kreugerkrasch och oljekris.
Bloggen träffar bruksdisponent Gustaf Svensson - titeln och efternamnet kan man egentligen utelämna för Gustaf Svensson är Gustaf både på bruket och i bygden - en solig vårdag och vi tar upp frågan om krisen: " Det är besvärligt idag - samhället håller på att erodera - vem skulle kunna tro att GM är på fallrepet, en god vän har en industri en bit härifrån, han omsatte 100 miljoner, på 6 veckor förlorade dom 90% av hela sin omsättning och hade inte tappat en enda kund men kunderna behöver mindre - då får man vara väldigt ödmjuk och passa sig väldigt noga med vad man säger och inte vara uppnosig och inte vara styv i korken - DET ÄR MYCKET BESVÄRLIGT IDAG."



Fakta om bruket finns sist i inslaget.

"Vi har saker som gått urdåligt idag och vi har sånt som gått utmärkt."
Han säger vidare att personal, fack och och Skyllbergsborna är helt medvetna om läget.

Hittills har bruket sagt upp 15 st av de anställda, dels visstidsanställda och dels några fast anställda. Detta av 150 - 160 st anställda. Ev blivande varsel är något som Gustaf Svensson varken vill eller törs eller kan uttala sig om .
Gustaf Svensson vill inte förutspå någonting om framtiden. Bruket tar en dag i taget.
För någon månad sedan när Bloggen talade med Gustaf Svensson rann det ut mer pengar från företaget än det rann in - idag: " vi klarar oss för närvarande - just nu rinner det inte ut pengar men skulle vi säga att vi vill egentligen ha utrymme för en viktig investering då rinner det ut pengar för förtjänstläget är lågt MEN vi har bröd för dagen dvs intäkterna räcker till att betala utgifter och räntor."

Gustaf Svensson är vice ordförande i det arbetsgivarförbund som Bruket tillhör och var med och arbetade fram förslaget om att gå ner till 80% i arbetstid: "Det intressanta var att Metall nappade i princip nästan omgående, de inser att hela näringslivet eroderar --- kan man minska antalet varsel genom att dra ner på arbetstiden då har man kvar sin anställningstid, man har sin, om man kan kalla det så, trygghet, man har i varje fall en arbetsplats att gå till, men man får mindre lön, men alternativet är att bli uppsagd, är det bättre då - det är pragmatiskt. Jag stödjer tanken, inte för vara elak, men jag säger "hitta på något bättre då.""


Bruket har inte genomfört någon arbetstidsminskning "men det är inte otänkbart att frågan kommer att aktualiseras - man skall komma ihåg att det här med nedgång i arbetstid är en temporär fråga i en krissituation fram till mars nästa år. Man behåller arbetskraft och kompentens och att vid en uppgång höja från 80% till 100% arbetstid - är gjort på en kafferast."

Alla verksamhetsområden på Bruket har drabbats av krisen med undantag av elproduktion.
Två exempel: beställningarna till Volvo i Hallsberg har minskat radikalt och spikleveranser till småhusindustrin har minskat.

Vad har då denna främmande fågel i industrivärlden gjort eller gör - är han en främmande fågel Gustaf Svensson? "Det är jag nog, det kanske man är - det bjuder jag på. Jag har jobbat i 35 år och enligt många så är jag väl avskriven och då tycker jag att jag kan säga vad jag vill - jag säger inte som andra tycker - men det jag säger anser jag att jag har motiv för att säga."

Bruket har investerat under dom goda åren och man bygger verksamheten på en diversifiering - man har flera ben att stå på. De anställda räknar med att dom har en anställning men är medvetna om att arbetsuppgifterna kan variera. Ett exempel från idag: en del av de anställda inom industriavdelningen röjer ledningsgator för elavdelningen och genom detta slipper man man ta in extern arbetkraft som röjer.
Senare tiders investeringar har också gjort sitt till att minimera riskerna vid en kris. T ex har man investerat och helt enkelt köpt en industri för spikbandstillverkning (för spikpistoler) och flyttat verksamheten till Skyllberg. Bruket har investerat i en flispanna som förser byggnaderna i Skyllberg med värme, pris runt 10 miljoner inklusive ledningsdragning. Detta skedde när oljepriserna steg i höjden.

Sen kommer en glimt i ögat på Gustaf och entusiasmen tar tag i honom när han berättar om nästa projekt, när tiderna blir sådana - en flispanna även i Kårberg för industrilokalerna, som i huvudsak ligger där.

"All framtid hänger på att man förnyar sig, det finns inget farligare än en underinvesterad industri, den får snart beteckningen nedläggningshotad - börjar man med att sluta laga fönster, slutar se till att belysning fungerar, inte anskaffar nya maskiner - då kan man gå en sotdöd till mötes. Det gäller att man underhåller, förnyar och investerar - det är min övertygelse."

PS: Bloggen gratulerade Gustaf Svensson i efterhand på födelsedagen och till att få ny postadress om några veckor SKYLLBERG (idag Åsbro). Gustaf blir ivrig och säger jag har kämpat i 35 år för detta, dels av praktiska skäl (transporter som slutar leta efter Bruket i Åsbro) och dels p g a sin känsla för bygden. DS.

Fakta om Skyllbergs bruk:
Bruket sysselsätter 150-160 personer
Spiktillverkning
Dragen och profilvalsad tråd
Robotsvetsning av stolpar, fackverk mm
Elproduktion och eldistribution
Skogs- och jordbruksprouktion
Förvaltar fastigheter
Omsätter 330 miljoner

Har två dotterbolag: Degerfors Förzinknings AB och järn- och bygggrossisten Nils Ahlgren AB.

Inga kommentarer:

Välkommen!

NU HÄNDER DET NÅGOT MED "MACKEN".

Mer inf kommer.


alf.fransson@telia.com.