onsdag 11 mars 2009

KVARVARANDE FÖRORENINGAR VID KAJ-OMRÅDET I ÅSBRO



Det finns fortfarande föroreningar kvar i området vid "gamla Impregneringen" och Kajen i Åsbro.

Hur farliga är dom ? - i vilket fall som helst så utreder man det nu.

Igår - 10 mars - besökte tekniska chefen Askersunds kommun, Staffan Korsgren som politisk representant för Tekniska nämnden och representanter för Stugföreningen i området vid den plats där Impregneringen låg tidigare Länsstyrelsen i Örebro.

Bakgrunden är att nu finns det nya bestämmelser varför Länsstyrelsen håller på med en ny utredning om ansvarsfrågan när det gäller sanering och Vattenfall gör en förnyad utredning av de kvarvarande föroreningarna i området.

Det gäller området markerat med "röda rutor". De gifter som finns i marken kan vara koppar, arsenik och kreosot.

Det är så pass allvarligt att Länsstyrelsen vill vidta vissa provisoriska säkerhetsåtgärder som skall få människor och speciellt barn att inte vistas i förorenade områden.

Man skall flytta bryggan från höger till vänster sida på själva Kajen, utöka skyddsområdet i vattnet (bojar och skyltning som markering), man skall också skylta övrig mark.

Vid området finns två grillplatser och två vindskydd - dessa måste flyttas.

Staffan Korsgren vill gärna ha förslag på vart man bör flytta grillplatserna och vindskydden - har Du förslag maila till staffankorsgren@hotmail.com.

När utredningarna är klara kommer informationsmöte att hållas i Åsbro.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det här är ju inget nytt problem. Vad jag vet äger numera kommunen den marken och som fick köpa den av den tidigare ägaren för en billig penning. Då kan man ju tycka att det är kommunens ansvar att sanera marken med. Varför har denna fråga helt plötsligt blivit så viktig nu och inte tidigare? Vem är det som bär ansvaret för nuvarande placering av vindskydden?

Välkommen!

NU HÄNDER DET NÅGOT MED "MACKEN".

Mer inf kommer.


alf.fransson@telia.com.