onsdag 25 mars 2009

FRÅN MÖTET I ÅSBROHALLEN 25 MARS

Ett trettiotal personer hade kommit till det allmänna möte som Socialdemokratiska föreningen arrangerade i Sporthallen. Ordföranden Kurt Blomqvist hälsade välkommen och lämnade raskt över ordet till Bo Trygg Kommunstyrelsens ordförande:
"Det rullar runt, men när varslen övergår till arbetslöshet blir det kärvt. 19 personer har sagts upp inom kommunen - men jag tror vi klarar 2009 men sen 2010 och framåt ????
Positivt är att det finns fortfarande förfrågningar om etableringar inom kommunen främst i Askersund (handel) och Åsbro (tillverkning)."
Sen kom frågor om skolan. De ansågs så viktiga att man "beslöt" hålla särksilt informationsmöte om den om c:a 1 till 1,5 månader.
Vid fråga om järnvägen informerade Bo Trygg att ännu inget besked kommit från banverket, kommunens uppfattning är att järnvägen skall ha samma sträckning som nu.
Kjell Hedenström informerade sedan om att kommunen har tomtmark till villor ovanför Tallbackskyrkan mot norr ända fram till vägen in mot Knottebo.
Priset per tomt ligger på 135.000:-. Detta reagerade åhörarna mot och gjorde jämförelse med Hallsberg där priserna ligger på c:a hälften. Hedenström tog upp jämförelse med Laxå där man säljer tomter för 1:-/st men ändå inte får några tomter sålda. Men man var överens om att man måste marknadsföra tomterna.
Det visar sig att det finns ännu inget beslut på att tomterna skall kosta 135.000:-.
"När postterminalen i Hallsberg blir klar hoppas man att ett antal postanställda bosätter sig i Åsbro - det gäller att alla hjälps åt med marknadsföring".
Vidare fick vi reda på att Askersundsbostäder som har 39 lägenheter här i Åsbro bara har 3 tomma, 2 st tvåor och 1 st etta. Det finns inga planer på att bygga nya lägenheter.

måndag 23 mars 2009

DEN BLYGE - LEVI KARLSSON DEL 2

Om Du är ny läsare av bloggen så finns lite sakuppgifter om "den blyge" i ett tidigare inlägg.

"den blyge" har varit föremål för forskning och uppsatsskrivande på hög nivå. För den som är intresserad av ämnet rekommenderar Bloggen "Språkminnet V - Levi och Levi - Språket hos Jeremias i Tröstlösa och den blyge" utgiven av Örebro Universitet 2003.

En vanlig uppfattning är att "den blyge" skrev genomgående på Lerbäckdialekt men så är inte fallet:
första samlingen 65% dialekt och sista (11.e) 18% dialekt

Exempel på dialektala ord:
fälle - 'väl'
tocket - 'sådant'
viflängd - 'vidsträckt'
vurta - 'blivit'

Som vanligt är det Skyllbergstorpar´n Ingvar Björck som tolkar dikten, man kan säga att den är nog inget för kräsmagade.


klicka på pilen för start av filmen

PLANER PÅ ARBETE OCH BOSTÄDER I ÅSBRO

Onsdag den 25 mars kl 19.00 inbjuder Åsbro Socialdemokratiska Förening till allmänt möte i Sporthallen under rubriken:
"Hur ser framtiden ut för att bo och arbeta i Åsbro?"

Bo Trygg ,kommunalråd
Kjell Hedenström, teknisk chef
Stig Hesse, ordförande Askersunds bostäder
Anders Gustavsson, VD Askersunds bostäder

Så heter dom inbjudna "makthavarna" som skall informera och svara på frågor.

Nu har Du chans att få svar på Dina frågor och att göra Din röst hörd.

torsdag 19 mars 2009

LÄGET PÅ SKYLLBERGS BRUK I KRISTIDENS SVERIGE

Under 120 år har familjen Svensson ägt Skyllbergs bruk. Företaget har klarat två världskrig, Kreugerkrasch och oljekris.
Bloggen träffar bruksdisponent Gustaf Svensson - titeln och efternamnet kan man egentligen utelämna för Gustaf Svensson är Gustaf både på bruket och i bygden - en solig vårdag och vi tar upp frågan om krisen: " Det är besvärligt idag - samhället håller på att erodera - vem skulle kunna tro att GM är på fallrepet, en god vän har en industri en bit härifrån, han omsatte 100 miljoner, på 6 veckor förlorade dom 90% av hela sin omsättning och hade inte tappat en enda kund men kunderna behöver mindre - då får man vara väldigt ödmjuk och passa sig väldigt noga med vad man säger och inte vara uppnosig och inte vara styv i korken - DET ÄR MYCKET BESVÄRLIGT IDAG."



Fakta om bruket finns sist i inslaget.

"Vi har saker som gått urdåligt idag och vi har sånt som gått utmärkt."
Han säger vidare att personal, fack och och Skyllbergsborna är helt medvetna om läget.

Hittills har bruket sagt upp 15 st av de anställda, dels visstidsanställda och dels några fast anställda. Detta av 150 - 160 st anställda. Ev blivande varsel är något som Gustaf Svensson varken vill eller törs eller kan uttala sig om .
Gustaf Svensson vill inte förutspå någonting om framtiden. Bruket tar en dag i taget.
För någon månad sedan när Bloggen talade med Gustaf Svensson rann det ut mer pengar från företaget än det rann in - idag: " vi klarar oss för närvarande - just nu rinner det inte ut pengar men skulle vi säga att vi vill egentligen ha utrymme för en viktig investering då rinner det ut pengar för förtjänstläget är lågt MEN vi har bröd för dagen dvs intäkterna räcker till att betala utgifter och räntor."

Gustaf Svensson är vice ordförande i det arbetsgivarförbund som Bruket tillhör och var med och arbetade fram förslaget om att gå ner till 80% i arbetstid: "Det intressanta var att Metall nappade i princip nästan omgående, de inser att hela näringslivet eroderar --- kan man minska antalet varsel genom att dra ner på arbetstiden då har man kvar sin anställningstid, man har sin, om man kan kalla det så, trygghet, man har i varje fall en arbetsplats att gå till, men man får mindre lön, men alternativet är att bli uppsagd, är det bättre då - det är pragmatiskt. Jag stödjer tanken, inte för vara elak, men jag säger "hitta på något bättre då.""


Bruket har inte genomfört någon arbetstidsminskning "men det är inte otänkbart att frågan kommer att aktualiseras - man skall komma ihåg att det här med nedgång i arbetstid är en temporär fråga i en krissituation fram till mars nästa år. Man behåller arbetskraft och kompentens och att vid en uppgång höja från 80% till 100% arbetstid - är gjort på en kafferast."

Alla verksamhetsområden på Bruket har drabbats av krisen med undantag av elproduktion.
Två exempel: beställningarna till Volvo i Hallsberg har minskat radikalt och spikleveranser till småhusindustrin har minskat.

Vad har då denna främmande fågel i industrivärlden gjort eller gör - är han en främmande fågel Gustaf Svensson? "Det är jag nog, det kanske man är - det bjuder jag på. Jag har jobbat i 35 år och enligt många så är jag väl avskriven och då tycker jag att jag kan säga vad jag vill - jag säger inte som andra tycker - men det jag säger anser jag att jag har motiv för att säga."

Bruket har investerat under dom goda åren och man bygger verksamheten på en diversifiering - man har flera ben att stå på. De anställda räknar med att dom har en anställning men är medvetna om att arbetsuppgifterna kan variera. Ett exempel från idag: en del av de anställda inom industriavdelningen röjer ledningsgator för elavdelningen och genom detta slipper man man ta in extern arbetkraft som röjer.
Senare tiders investeringar har också gjort sitt till att minimera riskerna vid en kris. T ex har man investerat och helt enkelt köpt en industri för spikbandstillverkning (för spikpistoler) och flyttat verksamheten till Skyllberg. Bruket har investerat i en flispanna som förser byggnaderna i Skyllberg med värme, pris runt 10 miljoner inklusive ledningsdragning. Detta skedde när oljepriserna steg i höjden.

Sen kommer en glimt i ögat på Gustaf och entusiasmen tar tag i honom när han berättar om nästa projekt, när tiderna blir sådana - en flispanna även i Kårberg för industrilokalerna, som i huvudsak ligger där.

"All framtid hänger på att man förnyar sig, det finns inget farligare än en underinvesterad industri, den får snart beteckningen nedläggningshotad - börjar man med att sluta laga fönster, slutar se till att belysning fungerar, inte anskaffar nya maskiner - då kan man gå en sotdöd till mötes. Det gäller att man underhåller, förnyar och investerar - det är min övertygelse."

PS: Bloggen gratulerade Gustaf Svensson i efterhand på födelsedagen och till att få ny postadress om några veckor SKYLLBERG (idag Åsbro). Gustaf blir ivrig och säger jag har kämpat i 35 år för detta, dels av praktiska skäl (transporter som slutar leta efter Bruket i Åsbro) och dels p g a sin känsla för bygden. DS.

Fakta om Skyllbergs bruk:
Bruket sysselsätter 150-160 personer
Spiktillverkning
Dragen och profilvalsad tråd
Robotsvetsning av stolpar, fackverk mm
Elproduktion och eldistribution
Skogs- och jordbruksprouktion
Förvaltar fastigheter
Omsätter 330 miljoner

Har två dotterbolag: Degerfors Förzinknings AB och järn- och bygggrossisten Nils Ahlgren AB.

onsdag 11 mars 2009

KVARVARANDE FÖRORENINGAR VID KAJ-OMRÅDET I ÅSBRO



Det finns fortfarande föroreningar kvar i området vid "gamla Impregneringen" och Kajen i Åsbro.

Hur farliga är dom ? - i vilket fall som helst så utreder man det nu.

Igår - 10 mars - besökte tekniska chefen Askersunds kommun, Staffan Korsgren som politisk representant för Tekniska nämnden och representanter för Stugföreningen i området vid den plats där Impregneringen låg tidigare Länsstyrelsen i Örebro.

Bakgrunden är att nu finns det nya bestämmelser varför Länsstyrelsen håller på med en ny utredning om ansvarsfrågan när det gäller sanering och Vattenfall gör en förnyad utredning av de kvarvarande föroreningarna i området.

Det gäller området markerat med "röda rutor". De gifter som finns i marken kan vara koppar, arsenik och kreosot.

Det är så pass allvarligt att Länsstyrelsen vill vidta vissa provisoriska säkerhetsåtgärder som skall få människor och speciellt barn att inte vistas i förorenade områden.

Man skall flytta bryggan från höger till vänster sida på själva Kajen, utöka skyddsområdet i vattnet (bojar och skyltning som markering), man skall också skylta övrig mark.

Vid området finns två grillplatser och två vindskydd - dessa måste flyttas.

Staffan Korsgren vill gärna ha förslag på vart man bör flytta grillplatserna och vindskydden - har Du förslag maila till staffankorsgren@hotmail.com.

När utredningarna är klara kommer informationsmöte att hållas i Åsbro.

"SÖDRA NÄRKES BERGSLAG" BEHÖVER HJÄLP

Känner du till någon plats där det finns rester av det gamla bergsbruket i din närhet eller vet du om någon annan okänd sevärdhet? Har du lokal försäljning, erbjuder boende eller fritidsaktiviteter?

Kort sagt vet du något som projektet "Södra Närkes Bergslag" behöver veta för att inventera historia, kultur och näringsliv inom främst Lerbäcks socken och norra delen av Hammars socken.

Hör av dej till Erik – Johan Hjelm (hjelm.klampenhof@tele2.se) eller till Johanna Björklund, Märta Carlsson, Gudrun Haglund-Eriksson, Einar Lyth, Erik Renstrand, Ingegärd Svensson.

Projektets nätverk skall samla och sprida information om historia, kultur och näringsliv. Syftet är att öka kunskaperna hos de boende – inte minst ungdomen – och att locka besökare till bygden. Detta gör vi bland annat för att locka och ge information till besökande och samtidigt ge de boende ökade kunskap om och stolthet över den egna bygden.

måndag 9 mars 2009

DEN BLYGE - LEVI KARLSSON

"I Närke finns två stycken Levi att välja mellan om Du vill läsa enkla och folkkära dikter:
Levi Rickson i norr, alias Jeremias i Tröstlösa och
Levi Karlsson i syd, alias "den blyge"."
Citat från boken "Sol och vår 100 dikter av "den blyge".

Bloggen vill gärna presentera ett antal dikter av "den blyge" av tre skäl:
1) "den blyge" är en traktens poet född i Skyllberg
2) Ingvar Björck, "Skyllbergstorpar´n" uttolkar dikterna
3) "den blyge" skrev på Lerbäcksmål

"den blyge" föddes 1894 i Skyllberg. Så duktig i skolan att han fick hoppa över två klasser. Tyvärr fanns det inte pengar för utbildning så Levi fick börja arbeta på Skyllbergs bruk - vid en spikmaskin. Han skadar vänster arm allvarligt vid en arbetsplatsolycka. Han börjar arbeta i hos sin far som snickarlärling och 1919 gifter han sig med Lisa och får två barn.

Vid slutet av 20-talet startar han eget - Gustavsson och Karlsson Snickeriverkstad. Och då börjar han även med konsthantverk i trä och att teckna och måla. Det blir mycket populärt och 1941 öppnar han och Lisa "Levis Slöjdaffär" i Askersund. "Levis slöjd är barnas fröjd" kunde man på jularna läsa i skyltfönstret till butiken. Han började skriva, "dikterna kom till honom om natten" så familjen märkte inte så mycket av skrivandet. Ett dussintal böcker har getts ut mellan 1957 och 1976. Dessutom har han varit publicerad i både Nerikes Allehanda och Örebrokuriren.

Ingvar Björck - "Skyllbergstorpar´n" har spridit "den blyges" verk bla genom Radio Örebro där han framträdde varje tisdagsmorgon i 6 år. Dessutom vid ett otal framträdanden på olika platser i Närke. Värt att notera är att Ingvar i sin ungdom bodde i Falla i Skyllberg, ett par 100 m från det hus där Levi växte upp och där sedan Ruben i Falla bodde - en bror till Levi.

"Den kräsne litteraturesteten finner väl här intet, men det är min förhoppning att andra, mer okomplicerade medvandrare här möjligen skall hitta några korn."
Och Ingvar Bjöck säger:"Det är vardagsvers för vardagsfolk, eller bitar som han sa, och det var sanning i varenda bit, han bara bytte namn så de inte skulle känna igen sig - folk."



Tryck på pilen för att starta filmen.

Den 16 mars kl 1600 framträder Ingvar Björck för PRO i Vivallaskolan och den 26 mars kl 1900 i Mariedamm.



fredag 6 mars 2009

KLART FÖR TANKNING

Redan nu är det klart ,klart att tanka på "vår" Q-starmack. Det gick fortare än beräknat att få igång pumparna med Q-starbensin.
OBS det går att använda inte bara Q-starkort utan även de vanligaste bankkorten.
Tilläggas kan att bensinen faktiskt är billigare än den var under Hydrotiden.

tisdag 3 mars 2009

MINNEN FÖRKNIPPADE MED GODSMAGASINET

Så här i början på mars är det gamla Godsmagasinet ett minne blott.

Joakim Skoglund har rivit på ett omsorgsfullt sätt för att sedan kunna återuppbygga det hela, eventuellt som bostadshus i Ormesta Örebro.Rivningsjobbet har tagit ungefär en månad.

Joakim berättar:"jag gör det här som en blandning mellan jobb och hobby och har bl a rivit Hovsta godsmagasin och banvaktsstugan i Säbylund. SJ/Banverket har byggt allting rejält, nästan överdimensinerat med hjälp av duktiga timmermän och snickare."



Det här är en gammal bild på Åsbro järnvägsstation som byggdes 1871, togs i bruk 1873.

Trafiken sköttes av HMMJ - Hallsberg, Motala, Mjölby järnväg. 1879 tog SJ över. 1927 byggdes bangården ut p g a verksamheten vid Impregneringen och 1933 blev det eldrift.


Håkan Sahlin, Estabo, minns stationen på 50-talet. Som ung grabb åkte han från Örebro till morföräldrarnas sommarstuga i Åsbro vid Tisarstranden. Han behövde cykeln i Åsbro varför den poletterades. Och med poletteringsbiljetten i näven gick han till Godsmagsinet och hämtade ut den.

" Faktum är att området kring järnvägsstationen på 50-talet var ett verkligt centrum. Där fanns förutom kiosken på stationsområdet även en speceriaffär - Hedlunds, en köttbutik - Slaktarns, Åkerblads el, Skogshyddans Café, en cykelrepartör, Åsbrodoktorn - homeopaten ÅsbroPelle och så Simons kiosk."


Har Du några gamla bilder på det Håkan räknat upp så kontakta Bloggen.

Välkommen!

NU HÄNDER DET NÅGOT MED "MACKEN".

Mer inf kommer.


alf.fransson@telia.com.