torsdag 31 december 2009
GOTT NYTT ÅR!
Bloggen vill påminna om att lämna in den utdelade enkäten om "Åsbros framtid" på macken.
Om det är så att Du inte fått någon blankett så finns den att hämta på macken.
GOTT NYTT ÅR!
fredag 18 december 2009
HUR VILL VI HA DET I ÅSBRO?
Enkäten skall användas om underlag för den översiktsplan (framtidsplan) som nu tas fram.
Det är inga märkvärdiga frågor - enkäten tar några minuter att besvara.
Den lämnas senast den 15.1.10 på Q-starmacken.
Svarsresutatet kommer att presenteras på Bloggen som önskar GOD JUL med en bild från Råstena.
onsdag 9 december 2009
PROMENADSTRÅK MOT TISAREN
onsdag 25 november 2009
KOMMUNENS STARKE MAN (?)
Är han stark? - Det får tiden utvisa men enligt Bloggen ser han utseendemässigt pojkaktig ut med glimten i ögat och nära till leende och skratt. Han är en mycket talför person och pratar mer än gärna men anser att detta med att lyssna är mycket viktigt!
Med lust, mod och engagemang skall han leda oss in i den politiska framtiden. På frågan om han är en förvaltare eller entrepenör så blir svaret: Jag är politiker först och främst och vill man använda Bloggens ord så är jag nog en förvaltande entreprenör. Efter ett tag kommer den klassiska meningen "jag ser mej som en lagledare".
Sosse sedan barnsben, varför? Fadern var bondeförbundare men i ett litet samhälle som Åmmeberg var man som ung med i både idrottsföreningen och SSU, först och främst därför att de flesta ungdomar var det, kanske inte så mycket av ideologiska skäl utan det var fester, dans mm. Men sen vaknade det politiska intresset.
Han är ingen politisk broiler utan har jobbat vid Hammars glasbruk till 1992. Sen kom han in i rörelsens sfär och har varit bl a verksamhetsansvarig i ABF.
Skolan var han aldrig förtjust i och när han "mognat till" pluggade han in gymnasiekompetens vid Komvux.
Med glöd och emfas berättar han om den politiska karriären som ledde bl a fram till ett 40%-igt jobb som Barn- och utbildningsnämndens ordförande. Och kanske allra mest betonar han sitt engagemang i fackföreningsrörelsen som gett honom en bra värdegrund.
Han bor i Skalltorp i Åmmeberg på föräldragården med häst, får, höns och traktor - nästan en månskensbonde med andra ord. Han har god kännedom om landsbygdens och tätorternas problem (anm: Askersund kallas för centralort). Han har bott här i nästan hela sitt liv och kan inte tänka sig att bo någon annanstans.
Att leda kommunen tillsammans med Centern tycker han inte är underligt och det fungerar bra. Detta samarbete förhandlades fram när S och V inte kunde komma överens, men han håller med om att det är lite ovanligt (samarbetet med C).
SD har f n en tom stol i kommunfullmäktige och kanske han känner en smula oro över hur det skall bli med SD - ett parti vars namn han knappt vill uttala och än mindra kunna tänka sig att samarbeta med på något sätt.
Han hoppas också att kommuninvånarna engagerar sig i framtagandet av en ny översiktsplan (som bloggen berättat om under rubriken Åsbros framtid) och han vill verkligen veta vad kommunens olika delar vill.
Per Erikssons politiska vision är bl a:12000 invånare i kommunen inom en snar framtid och en satsning på kultur- och fritidsaktiviteter.
Detta vet inte så många, han har varit karikatyrtecknare med ett enda motiv - Olof Palme - men det var några år sedan.
Han har ett visdomsord "Demokrati är att låta andra tala till punkt".
Musik: Rock gärna proggrock - f.n Nationalteatern
Författare: Stig Larsson
Smultronställe: Skalltorp Åmmeberg (hemma)
Gillar: Att resa
Förebild: Den förre kommunpolitikern i Örebro Axel Gisslén.
-------------------
Anm. På fredag utkommer BO I ASKERSUND med bl a en artikel om Per Eriksson. Numret är informativt och innehållsrikt. Den mindre bilden ovan är lånad från denna publikation.
tisdag 24 november 2009
NY HÖGSPÄNNINGSLEDNING - 400 KV
"Vi anser att den nu föreslagna ledningssträckningen inte är acceptabel på ett par punkter.
För det första anser vi att ledningen när den passerar Åsbro bör dras i ett mer västligt läge på andra sidan av Hult.
Med den nu föreslagna dragningen kommer ledningen oacceptabelt nära ett etablerat bostadsområde som kommer att kraftigt negativt påverka miljön för de boende.
Dessutom förhindrar dragningen med den ökade styrkan i de elektomagnetiska fälten exploatering av industriområden liksom den delar samhäälet på ett oacceptabelt sätt. Den befintliga 220 KV-ledningen är redan idag ett hinder för ortens utveckling och vi delar inte försagsställarens åsikt att påverkan kan bli liten eller i vissa fall positiv.
Vi manser att ledningen kommer att gå allt för nära Rönneshytta skola utan bör läggas i ett nytt läge längre bort från skolan. Då barn är mer känsliga för yttre påverkan anser vi att läget vid skolan bör justeras ytterligare.
Vi inom gruppen som består av boende im Åsbro med omnejd anser att de justeringar vi föreslår är mycket angelägna.
Människors oro för negativ påverkan av elektromagnetiska fält ökar och därför kommer den nya ledningen påverka Åsbro och dess invånare negativt."
OBS NÄSTA MÖTE OM ÅSBROS FRAMTID ÄGER RUM 2:A DECEMBER 18.30.
tisdag 17 november 2009
ÅSBROS FRAMTID
För den som är intresserad av demokratiprocessen gå in på följande länk
www.askersund.se/byggaochbo/planprocessen.4.2fdaeffc11ae301ce86800042993.html
Och så kom till mötet.
TIPS PÅ "Hur blir vädret"
Gå till www.yr.no och där det står vaersök skriv Åsbro - det blir två svar välj det som motsvarar stad - spara som favorit.
Obs man kan välja mellan flera olika alternativ t ex översikt eller timme för timme.
Eller klistra in följande länk och spara i favoriter www.yr.no/sted/sverige/örebro/åsbro
onsdag 4 november 2009
HUR VILL VI HA DET I ÅSBRO?
Det är en mycket viktig fråga för oss som bor här i Åsbro.
Idag träffades ett tiotal personer för att vara med att utforma en översiktsplan (som sedan övergår i detaljplaner).
Staffan Korsgren och Kurt Blomkvist lämnade information om hur det hela skall gå till och inte minst syftet - det demokratiska i att vi som bor i Åsbro kan påverka vår framtid.
Vår nuvarande översiktsplan är från 1990 - relativt gammal alltså, men i framtiden skall den ses över vart 4.e år.
Vi fick reda på en sak som är s a s nygammal, dvs den fanns med i den tidigare planen men nu tar man tag i den igen - att bebygga området till vänster om Estabovägen där den korsar den lilla bäcken mellan Hem- (Estabo-) sjön och Åsasjön. Kommunen håller f n på att kontakta de nuvarande markägarna.
Detta var ett första möte med informtion och dialog - och visst fanns det idéer bland oss som var där.
Några exempel som kom fram under träffen: En asfaltramp för ungdomar, ett promenadstråk utefter den bäck som mynnar i Åsasjön och vidare efter den "kanal" som går ut i Tisaren, fritidsby strax norr om avfarten till Talludden, åtgärder på kulturområdet (hur mycket pengar avsätter kommunen för kultur?), radhusbyggande med blandat boende, seniorboende i Åsbro, vad skall man använda marken till vid gamla Impregneringen - strövområde/motorbana för ungdom?
Alla var överens om att det gäller att göra Åsbro aktivt för att locka hit folk - t ex en del av de 300 som skall arbeta på den nya postterminalen i Hallsberg (beslut om någon månad).
Faktum är att i centralorten Askersund flyttar det ut mer folk än det flyttar in. I Åsbro är det tvärtom. Visste Du t ex att Åsbo har ett invånarantal som är så stort som en tredjedel av centralorten Askersunds.
Och vidare så räknar kommunen med att just Åsbro skall vara en expansiv del av kommunen.
Men kommer det att finnas pengar nu när kommunen satsar så mycket på Sjöängsskolan?
Ja, för det första kommer denna skola med alla dess lokaler för kultur mm alla kommuninvånare till del och så kostar det mest vid starten - men politikerna försäkrade att det kommer alltid att finnas pengar till projekt som inte är för orealistiska.
Var 14.e dag kommer vi att kunna diskutera Åsbros framtid åtminstone året ut - nästa gång blir den 18/11.
Kurt (S) och Staffan (FP) var båda nöjda med tillslutningen och diskussionen.
MEN BLOGGENS UPPFATTNING ÄR (och blir lite smått irriterad över) ATT VI ÄR SÅ FÅ ÅSBROBOR SOM BRYR OSS OM FRAMTIDEN - vart var alla dom som engagerade sig i bussning av klass 6 tex.
Vill vi något med vår framtid så måste vi engagera oss, så boka in träffen den 18/11.
måndag 26 oktober 2009
"HUR SKALL VI UTVECKLA ÅSBRO?"
Den är alltså mycket viktig för en ort och är avgörande för var kommunen kommer att ta framplaner för bebyggelse.
Som det stått ett par gånger i tidningen så kommer det att startas enkla studiecirklar på olika ställen i kommunen för att få in så många synpunkter som möjligt innan det egentliga arbetet börjar med planen.
Så nu finns det möjlighet att påverka innehållet som kommer att säga om och i så fall hur Åsbro med omnejd skall utvecklas. Vi har i kommunen varit överens om att det inte skall vara någon partipolitik i den här fasen av arbetet.
Den som vill vara med i det här arbetet är välkommen till Åsbro skola onsdagen 4/11 kl 18.30 för en första träff där vi kommer att visa vilka planer som finns idag för Åsbro och tala om hur vi skall lägga upp arbetet. Alla är välkomna, men då vi kommer att bjuda på fika vill vi ha en föranmälan senast den 3/11.
Anmälan till: Kurt Blomkvist tel 50784 eller Staffan Korsgren 50757
Staffan Korsgren
tisdag 16 juni 2009
HUSQVARNA I ÅSBRO BYGGER NYTT
Den nya anläggningen kommer att ligga nedanför ITS på kommunal tomt. Kommunen kommer att överta de gamla lokalerna med vidhängande tomt.
Byggentreprenör är utsedd och flytten och ombyggnationen innebär ökad lokalyta - man bygger för framtida expansion. Tyvärr gör lågkonjunkturen att man tvingas reducera personalstyrkan för tillfället. Idag är det 19 personer, varav 3 är varslade, som är sysselsatta med att tillverka betongsågar.
Betongsågar används t ex dels när man river byggnader och dels när man tar upp hål för dörrar och fönster i betongfasigheter.
torsdag 28 maj 2009
SYRENEN
Socialnämndens ordförande Siv Ahlstrand förrättade själva invigningen och klippte det blågula bandet. Hon var mycket glad och nöjd med "Syrenen" och berättade:
söndag 24 maj 2009
VISFESTIVAL I LERBÄCK
torsdag 7 maj 2009
ÅSAFLÅSET
Ros-Marie korsgren berättar om arrangemanget:
"ÅSAFLÅSET startar vid badplatsen i Åsbro där vi disponerar hela grönområdet.
Uppvärmningen 9.30 gör att du kommer i form, sedan går det "av bara farten".
Lite uppför först fram till Lerbäcks kyrka, vänster där sedan via Mörtsjön och Dunsjö fram till Mariedamms kapell.
En vilostund till skön orgelmusik och sedan åter men nu via Varuhuset Rönneshytta och Lerbäcks hotell.
Det finns funktionärer som serverar dricka men ta gärna med egen vattenflaska! Inga grusvägar! Välkommen till en cykeltur i Sydnärkes vackra natur!"
-----
Man kan välja mellan ett cykellopp på 4 eller 7 mil.
KRAV PÅ CYKELHJÄLM.
Startavgiften är 100 kronor vid anmälan före 10 maj via asaflaset@live.se, Betalning till Pg 22 74 16-5. Uppge personuppgifter och sträcka.
200 kronor kostar det vid anmälan kl 0900 på plats.
Tilläggas kan att Åsaflåset är ett motioncykellopp.
ÅSBROROCKEN 23 MAJ.
Platsen är det öppna fältet nära Tallbackskyrkan och framför skolan.
I år har man engagerat 22 fräscha band och man har två scener.
Exempel på artister: DOWN AND AWAY punkband från Askersund.
ALISSA ISAKOVIC akustisk pop, från Örebro.
Mer information om band och artister på:
onsdag 6 maj 2009
"HÖR GÖKEN" I SOLBERGA ÄNG
Lite information om Solberga äng:
söndag 3 maj 2009
KONSTRUNDAN
Hon bedriver sin konstnärliga verksamhet på fritiden och hon arbetar som elevassistent senast i Godegård.
Hon gör framförallt bruksföremål i stengods. "Helst gör jag riktiga bruksföremål som kan användas vid matlagning." Priserna ligger på några hundralappar och uppåt. F ö är grejorna utmärkta att ge bort i present.
Vill Du besöka Claudia och/eller handla något så ring först 0583-77 06 39 eller 070-21 34 34 7.
onsdag 29 april 2009
KONSTRUNDAN
Arrangemanget äger rum den 1-3 maj kl 10-17.
Kartor mm finns på turistbyrån i Askersund. Och vill Du veta mer i förväg gå in på
http://www.nvbof.se/index.aspx?site=demo4539&page=9358
DET FINNS FÖRORENINGAR KVAR VID KAJOMRÅDET
Länsstyrelsen har på nytt undersökt området och konstaterar att det finns höga halter av kreosot och arsenik i området.
Det finns ingen omdelbar risk att vistas i området - men man får t ex se till att små barn inte stoppar jord i munnen.
Hur man skall sanera marken är ännu inte klart och det kan dröja ett par år innan det sker.
Sjön till höger om Kajen har förorenade sediment på botten och Länstyrelsen vill att så lite aktiviter som möjligt äger rum i den här delen av sjön - så man inte "rör upp" bottnen och frigör sediment.
LÄNSSTYRELSEN ARRANGERAR ALLMÄNT MÖTE FÖR ÅSBROBORNA DEN 12 MAJ I SKOLAN.
fredag 17 april 2009
ÅSBRO PÅ AGENDAN och en UPPMANING
Föreningen skall heta Åsbro Samhälle och Framtidsförening. Föreningen kommer nu att registreras.
Föreningen är politiskt och religiöst obundnen och kommer att jobba med frågor som är viktiga för Åsbroborna: marknadsföring, skola, företags- och föreningsfrågor, äldreomsorg och mycket mer.
Fram till dess föreningen registrerats sköter en interimsstyrelse igångsättandet.
Så småningom kommer Åsbroborna att kallas till ett allmänt möte och välja en styrelse och besluta om stadgar och medlemsavgift.
Interimstyrelsen består av:
Irma Hjelt Sandgren, Maud Sahlin, Maria Johansson, Susanna Widmark Tröhler, Klas Folenius och Alf Fransson.
Eftersom vi inte vet hur stort intresset är det mycket bra om Du som tycker det här är ett bra initiativ ger dig till känna genom en intresseanmälan på adressen nedan.
Och har Du företag och vill sponsra - använd samma adress.
ASFF@live.se
Och du fortsätt att läsa
Om Fritidsgården i Åsbrohallen.
Nu har Innebandysektionen i Åsbro GoIF tillsammans med en del föräldrar ideellt drivit Fritidsgården i Åsbrohallen på fredagar under ett par år. Vi ser att det finns ett stort behov av detta då det under våren i genomsnitt har varit ca 30-40 barn och ungdomar på fredag kvällarna.
För att vi ska kunna fortsätta att driva Fritidsgården kommande säsong (09/10) behövs föräldrar/mor & -farföräldrar, äldre syskon eller andra som vill ställa upp minst 1-2 fredag kvällar under säsongen, mellan kl. 18.00-21.30.
Det krävs minst 4 vuxna (från 18 år) per kväll och vi planerar att Fritidsgården ska vara öppen minst 10 ggr/höst o vår säsong.
Om det inte blir några eller tillräckligt många som kan tänka sig att ställa upp på detta så tvingas vi ev. att stänga Fritidsgården och det vore mycket tråkigt!
Mailar ni era svar till följande e-post adress:
Siw Danielsson: siw.d@swipnet.se mobil: 070-398 65 64
Har ni frågor eller tips och idéer så kontakta oss gärna på ovanstående e-post adresser eller via mobilnummret!
Vi i Fritidsgårdskommittén vill passa på & tacka de föräldrar, ungdomar m fl. som ställt upp och jobbat på fritidsgården denna säsong (08/09). TACK!
SVAREN LÄMNAS SENAST FREDAG 1 MAJ 2009
torsdag 9 april 2009
GLAD PÅSK MED PÅSKRECEPT
Frossa i sill i påsk
Sill är både klimatsmart och en fisk som har jämförelsevis goda bestånd i vårt närområde, speciellt på Västerhavet och i Nordsjön.
Påsklamm
När det gäller lamm är det bra att leta efter svenskt kött. Helst fryst och slaktat på hösten, eftersom dessa lamm fötts upp på mycket gräs och därför är både nyttigare och klimatsmartare. Det här är mitt bästa lammsteksrecept:
Bryn steken runt om. Skär åtta/tio snitt över steken, ner till benet. Stoppa i lite torkad rosmarin och en bit citronskal (enbart det gula från skalet), c:a 1,5 cm2 i varje skåra.
Blanda 3 dl vitt vin, 1 msk honung, saften från halva citronen samt 1,5 tsk salt och lite svartpeppar. Det blir en sursöt blandning, ungefär 4 dl totalt.
Lägg steken mitt på en bädda av rotfrukter (morötter, palsternacka rotselleri t.ex.), lök och potatis i lagom bitar, i en långpanna. Lägg lite citronskal och rosmarin här och där. Häll över vin- och citronblandningen och ställ in i 170oC varm ugn i 1,5 timmar (tills köttet är 70oC, glöm inte att ösa lite ibland). När köttet är c:a 67oC häller man av spadet och häller det tillsammans med 3dl grädde i en kastrull som man kokar ihop till en lagom tjock härlig sås. Det sista av citronen pressar man över steken och grönsakerna som får grädda färdigt medan såsen kokar. Servera gärna med vitt bröd till och tapenaden på receptet nedan.
Morots tapenade (röra) som är god att ha på franska men också på grövre bröd
Morötter är klimatsmart!
Morötter ugnsbakas i 175 o i form med lite kallpressad rapsolja tills de bli halvmjuka
Riven lagrad ost, ungefär en fjärdedel så mycket som morötter mixas tillsammans med morötterna.
Olivolja hälls i till önskad konsistens (så att röran bli bredbar)
Smaksätt med (här får man krydda och smaka tills man blir nöjd):
Vitlök
Cilipulver
Timjan
Tapenaden blir godare om de får mogna en dag
Glad Påsk Johanna
-----------------------------
Glad påsk med en liten film om en katt/Bloggen
tisdag 7 april 2009
SAMHÄLLS- O FRAMTIDSFÖRENING I ÅSBRO
74% ja, 11% vet ej, 15% nej.
Och nu kan en förening bli verklighet.
Tisdagen den 14.4 kl 1800 i Åsbrohallen är Du välkommen för att starta en förening som med stort engagemang ställer upp för de människor som lever i Åsbro med t ex följande verksamhetsområden:
Skolfrågor
Omsorg om de äldre i Åsbro
Sjukvård i Åsbro
Företagsfrågor
Föreningsfrågor
Fritidsfrågor
Bostäder, byggande, infrastruktur och pendling
Det här första mötet avser att formulöera stadgar bl a för att kunna registrera en förening.
Likaså skall en styrelse utses och andra föreningstekniska saker.
Anmälan görs till asbrosamhalleochframtidsforening@live.se
Underlag till inslaget har bloggen fått via Klas Folenius
onsdag 25 mars 2009
FRÅN MÖTET I ÅSBROHALLEN 25 MARS
"Det rullar runt, men när varslen övergår till arbetslöshet blir det kärvt. 19 personer har sagts upp inom kommunen - men jag tror vi klarar 2009 men sen 2010 och framåt ????
Positivt är att det finns fortfarande förfrågningar om etableringar inom kommunen främst i Askersund (handel) och Åsbro (tillverkning)."
Sen kom frågor om skolan. De ansågs så viktiga att man "beslöt" hålla särksilt informationsmöte om den om c:a 1 till 1,5 månader.
Vid fråga om järnvägen informerade Bo Trygg att ännu inget besked kommit från banverket, kommunens uppfattning är att järnvägen skall ha samma sträckning som nu.
Kjell Hedenström informerade sedan om att kommunen har tomtmark till villor ovanför Tallbackskyrkan mot norr ända fram till vägen in mot Knottebo.
Priset per tomt ligger på 135.000:-. Detta reagerade åhörarna mot och gjorde jämförelse med Hallsberg där priserna ligger på c:a hälften. Hedenström tog upp jämförelse med Laxå där man säljer tomter för 1:-/st men ändå inte får några tomter sålda. Men man var överens om att man måste marknadsföra tomterna.
Det visar sig att det finns ännu inget beslut på att tomterna skall kosta 135.000:-.
"När postterminalen i Hallsberg blir klar hoppas man att ett antal postanställda bosätter sig i Åsbro - det gäller att alla hjälps åt med marknadsföring".
Vidare fick vi reda på att Askersundsbostäder som har 39 lägenheter här i Åsbro bara har 3 tomma, 2 st tvåor och 1 st etta. Det finns inga planer på att bygga nya lägenheter.
måndag 23 mars 2009
DEN BLYGE - LEVI KARLSSON DEL 2
"den blyge" har varit föremål för forskning och uppsatsskrivande på hög nivå. För den som är intresserad av ämnet rekommenderar Bloggen "Språkminnet V - Levi och Levi - Språket hos Jeremias i Tröstlösa och den blyge" utgiven av Örebro Universitet 2003.
En vanlig uppfattning är att "den blyge" skrev genomgående på Lerbäckdialekt men så är inte fallet:
första samlingen 65% dialekt och sista (11.e) 18% dialekt
Exempel på dialektala ord:
fälle - 'väl'
tocket - 'sådant'
viflängd - 'vidsträckt'
vurta - 'blivit'
Som vanligt är det Skyllbergstorpar´n Ingvar Björck som tolkar dikten, man kan säga att den är nog inget för kräsmagade.
klicka på pilen för start av filmen
PLANER PÅ ARBETE OCH BOSTÄDER I ÅSBRO
"Hur ser framtiden ut för att bo och arbeta i Åsbro?"
Bo Trygg ,kommunalråd
Kjell Hedenström, teknisk chef
Stig Hesse, ordförande Askersunds bostäder
Anders Gustavsson, VD Askersunds bostäder
Så heter dom inbjudna "makthavarna" som skall informera och svara på frågor.
Nu har Du chans att få svar på Dina frågor och att göra Din röst hörd.
torsdag 19 mars 2009
LÄGET PÅ SKYLLBERGS BRUK I KRISTIDENS SVERIGE
Bloggen träffar bruksdisponent Gustaf Svensson - titeln och efternamnet kan man egentligen utelämna för Gustaf Svensson är Gustaf både på bruket och i bygden - en solig vårdag och vi tar upp frågan om krisen: " Det är besvärligt idag - samhället håller på att erodera - vem skulle kunna tro att GM är på fallrepet, en god vän har en industri en bit härifrån, han omsatte 100 miljoner, på 6 veckor förlorade dom 90% av hela sin omsättning och hade inte tappat en enda kund men kunderna behöver mindre - då får man vara väldigt ödmjuk och passa sig väldigt noga med vad man säger och inte vara uppnosig och inte vara styv i korken - DET ÄR MYCKET BESVÄRLIGT IDAG."
Fakta om bruket finns sist i inslaget.
"Vi har saker som gått urdåligt idag och vi har sånt som gått utmärkt."
Han säger vidare att personal, fack och och Skyllbergsborna är helt medvetna om läget.
Hittills har bruket sagt upp 15 st av de anställda, dels visstidsanställda och dels några fast anställda. Detta av 150 - 160 st anställda. Ev blivande varsel är något som Gustaf Svensson varken vill eller törs eller kan uttala sig om .
Gustaf Svensson vill inte förutspå någonting om framtiden. Bruket tar en dag i taget.
För någon månad sedan när Bloggen talade med Gustaf Svensson rann det ut mer pengar från företaget än det rann in - idag: " vi klarar oss för närvarande - just nu rinner det inte ut pengar men skulle vi säga att vi vill egentligen ha utrymme för en viktig investering då rinner det ut pengar för förtjänstläget är lågt MEN vi har bröd för dagen dvs intäkterna räcker till att betala utgifter och räntor."
Gustaf Svensson är vice ordförande i det arbetsgivarförbund som Bruket tillhör och var med och arbetade fram förslaget om att gå ner till 80% i arbetstid: "Det intressanta var att Metall nappade i princip nästan omgående, de inser att hela näringslivet eroderar --- kan man minska antalet varsel genom att dra ner på arbetstiden då har man kvar sin anställningstid, man har sin, om man kan kalla det så, trygghet, man har i varje fall en arbetsplats att gå till, men man får mindre lön, men alternativet är att bli uppsagd, är det bättre då - det är pragmatiskt. Jag stödjer tanken, inte för vara elak, men jag säger "hitta på något bättre då.""
Bruket har inte genomfört någon arbetstidsminskning "men det är inte otänkbart att frågan kommer att aktualiseras - man skall komma ihåg att det här med nedgång i arbetstid är en temporär fråga i en krissituation fram till mars nästa år. Man behåller arbetskraft och kompentens och att vid en uppgång höja från 80% till 100% arbetstid - är gjort på en kafferast."
Alla verksamhetsområden på Bruket har drabbats av krisen med undantag av elproduktion.
Två exempel: beställningarna till Volvo i Hallsberg har minskat radikalt och spikleveranser till småhusindustrin har minskat.
Vad har då denna främmande fågel i industrivärlden gjort eller gör - är han en främmande fågel Gustaf Svensson? "Det är jag nog, det kanske man är - det bjuder jag på. Jag har jobbat i 35 år och enligt många så är jag väl avskriven och då tycker jag att jag kan säga vad jag vill - jag säger inte som andra tycker - men det jag säger anser jag att jag har motiv för att säga."
Bruket har investerat under dom goda åren och man bygger verksamheten på en diversifiering - man har flera ben att stå på. De anställda räknar med att dom har en anställning men är medvetna om att arbetsuppgifterna kan variera. Ett exempel från idag: en del av de anställda inom industriavdelningen röjer ledningsgator för elavdelningen och genom detta slipper man man ta in extern arbetkraft som röjer.
Senare tiders investeringar har också gjort sitt till att minimera riskerna vid en kris. T ex har man investerat och helt enkelt köpt en industri för spikbandstillverkning (för spikpistoler) och flyttat verksamheten till Skyllberg. Bruket har investerat i en flispanna som förser byggnaderna i Skyllberg med värme, pris runt 10 miljoner inklusive ledningsdragning. Detta skedde när oljepriserna steg i höjden.
Sen kommer en glimt i ögat på Gustaf och entusiasmen tar tag i honom när han berättar om nästa projekt, när tiderna blir sådana - en flispanna även i Kårberg för industrilokalerna, som i huvudsak ligger där.
"All framtid hänger på att man förnyar sig, det finns inget farligare än en underinvesterad industri, den får snart beteckningen nedläggningshotad - börjar man med att sluta laga fönster, slutar se till att belysning fungerar, inte anskaffar nya maskiner - då kan man gå en sotdöd till mötes. Det gäller att man underhåller, förnyar och investerar - det är min övertygelse."
PS: Bloggen gratulerade Gustaf Svensson i efterhand på födelsedagen och till att få ny postadress om några veckor SKYLLBERG (idag Åsbro). Gustaf blir ivrig och säger jag har kämpat i 35 år för detta, dels av praktiska skäl (transporter som slutar leta efter Bruket i Åsbro) och dels p g a sin känsla för bygden. DS.
Fakta om Skyllbergs bruk:
Bruket sysselsätter 150-160 personer
Spiktillverkning
Dragen och profilvalsad tråd
Robotsvetsning av stolpar, fackverk mm
Elproduktion och eldistribution
Skogs- och jordbruksprouktion
Förvaltar fastigheter
Omsätter 330 miljoner
Har två dotterbolag: Degerfors Förzinknings AB och järn- och bygggrossisten Nils Ahlgren AB.
onsdag 11 mars 2009
KVARVARANDE FÖRORENINGAR VID KAJ-OMRÅDET I ÅSBRO
Hur farliga är dom ? - i vilket fall som helst så utreder man det nu.
Igår - 10 mars - besökte tekniska chefen Askersunds kommun, Staffan Korsgren som politisk representant för Tekniska nämnden och representanter för Stugföreningen i området vid den plats där Impregneringen låg tidigare Länsstyrelsen i Örebro.
Bakgrunden är att nu finns det nya bestämmelser varför Länsstyrelsen håller på med en ny utredning om ansvarsfrågan när det gäller sanering och Vattenfall gör en förnyad utredning av de kvarvarande föroreningarna i området.
Det gäller området markerat med "röda rutor". De gifter som finns i marken kan vara koppar, arsenik och kreosot.
Det är så pass allvarligt att Länsstyrelsen vill vidta vissa provisoriska säkerhetsåtgärder som skall få människor och speciellt barn att inte vistas i förorenade områden.
Man skall flytta bryggan från höger till vänster sida på själva Kajen, utöka skyddsområdet i vattnet (bojar och skyltning som markering), man skall också skylta övrig mark.
Vid området finns två grillplatser och två vindskydd - dessa måste flyttas.
Staffan Korsgren vill gärna ha förslag på vart man bör flytta grillplatserna och vindskydden - har Du förslag maila till staffankorsgren@hotmail.com.
När utredningarna är klara kommer informationsmöte att hållas i Åsbro.
"SÖDRA NÄRKES BERGSLAG" BEHÖVER HJÄLP
Kort sagt vet du något som projektet "Södra Närkes Bergslag" behöver veta för att inventera historia, kultur och näringsliv inom främst Lerbäcks socken och norra delen av Hammars socken.
Hör av dej till Erik – Johan Hjelm (hjelm.klampenhof@tele2.se) eller till Johanna Björklund, Märta Carlsson, Gudrun Haglund-Eriksson, Einar Lyth, Erik Renstrand, Ingegärd Svensson.
Projektets nätverk skall samla och sprida information om historia, kultur och näringsliv. Syftet är att öka kunskaperna hos de boende – inte minst ungdomen – och att locka besökare till bygden. Detta gör vi bland annat för att locka och ge information till besökande och samtidigt ge de boende ökade kunskap om och stolthet över den egna bygden.
måndag 9 mars 2009
DEN BLYGE - LEVI KARLSSON
Levi Rickson i norr, alias Jeremias i Tröstlösa och
Levi Karlsson i syd, alias "den blyge"."
Citat från boken "Sol och vår 100 dikter av "den blyge".
1) "den blyge" är en traktens poet född i Skyllberg
2) Ingvar Björck, "Skyllbergstorpar´n" uttolkar dikterna
3) "den blyge" skrev på Lerbäcksmål
"den blyge" föddes 1894 i Skyllberg. Så duktig i skolan att han fick hoppa över två klasser. Tyvärr fanns det inte pengar för utbildning så Levi fick börja arbeta på Skyllbergs bruk - vid en spikmaskin. Han skadar vänster arm allvarligt vid en arbetsplatsolycka. Han börjar arbeta i hos sin far som snickarlärling och 1919 gifter han sig med Lisa och får två barn.
Ingvar Björck - "Skyllbergstorpar´n" har spridit "den blyges" verk bla genom Radio Örebro där han framträdde varje tisdagsmorgon i 6 år. Dessutom vid ett otal framträdanden på olika platser i Närke. Värt att notera är att Ingvar i sin ungdom bodde i Falla i Skyllberg, ett par 100 m från det hus där Levi växte upp och där sedan Ruben i Falla bodde - en bror till Levi.
Tryck på pilen för att starta filmen.
Den 16 mars kl 1600 framträder Ingvar Björck för PRO i Vivallaskolan och den 26 mars kl 1900 i Mariedamm.
fredag 6 mars 2009
KLART FÖR TANKNING
OBS det går att använda inte bara Q-starkort utan även de vanligaste bankkorten.
Tilläggas kan att bensinen faktiskt är billigare än den var under Hydrotiden.
tisdag 3 mars 2009
MINNEN FÖRKNIPPADE MED GODSMAGASINET
Joakim Skoglund har rivit på ett omsorgsfullt sätt för att sedan kunna återuppbygga det hela, eventuellt som bostadshus i Ormesta Örebro.Rivningsjobbet har tagit ungefär en månad.
Joakim berättar:"jag gör det här som en blandning mellan jobb och hobby och har bl a rivit Hovsta godsmagasin och banvaktsstugan i Säbylund. SJ/Banverket har byggt allting rejält, nästan överdimensinerat med hjälp av duktiga timmermän och snickare."lördag 28 februari 2009
JOHANNAS MILJÖSMARTA MATTIPS
Ett nyckelord för Johanna är närproducerat - det är alltså viktigt ur miljösynpunkt att använda råvaror som är odlade/producerade i vår närmiljö.
Vid den här årstiden är det inte så vanligt med "vanliga" grönsaker - i stället är det rotfrukternas tid.
Ungsrostade rotfrukter
Ta t ex 4 olika av följande:
morötter, potatis, palsternackor, lök, kålrot (och lök).
Rotfrukterna kan med fördel köpas hos Östlunds i Hult.
Klyfta rotfrukterna.
Ta en ugnsfast form el långpanna.
Häll i kallpressad rapsolja - närodlad i Fellingsbro finns i Bondens egen buss (Stannar i H-berg o A-sund).
Sprid morötter, potatis etc i ett tunt lager i formen/pannan.
Strö över grovt salt och timjan.
Låt stå i 200-gradig ugn i c:a 20 - 30 min. Tag ut formen då och då och rör om. Kolla så rotfrukterna blir mjuka.
Till detta kan man ha kött eller varför inte strö över fetaost (som alternativ till kött).
Och så en vitkålssallad.
Skär eller riv kålen och mjuka upp den någon minut i varmt vatten.
Blanda med små äppelbitar.
Häll över en dressing av kallpressad rapsolja, äppelcidervinäger, salt och peppar.
Annat som man kan göra själv antingen ihop med ovanstående eller till frukostmackan.
Smörgåskrassegroddning:
Köp smörgåskrassefrön.
Lägg lite hushållspapper i en tom margarinburk/motsv fukta.
Strö över fröna - se till att man bevarar en fuktig miljö i burken - täck ev med en plastpåse med hål (för ventilation).
När krassen blivit någon cm hög plocka och lägg på en ostmacka t ex.
Alfa-Alfagroddning:
Köp Alfaalfafrön.
Lägg dom i en mindra burk med 2 msk vatten.
Täck burken med ett nät (t ex myggnät fastspännt med en gummisnodd).
Låt stå i mörkt utrymme.
Låt fröna svälla - häll av, skölj med vatten morgon och kväll.
Efter 2 - 5 dagar är det klart för skörd.
Hälsningar Johanna
PS. Du kan se tider etc vad gäller Bondens egen buss på www.bondens.se
tisdag 24 februari 2009
Tankkort till MACKEN
OBS Ansökningsblanketten finns längst ner på de sidor Du får fram.
Alternativt går Du till macken och får ett formulär där.
söndag 22 februari 2009
MACKEN LEVER VIDARE
torsdag 12 februari 2009
MAN BORRAR PÅ MACKEN
torsdag 5 februari 2009
RÖSTA PÅ "VÅRAN" EVA
Röstning: www.na.se/mmp/
Bloggen hade ett reportage om Eva i januari 2008 - kan hämtas via innehållsförteckningen till höger.
anm: Millencolin är en musikgrupp och priset är döpt efter denna kanske Örebros på senare tid
största musikgrupp - Du kan läsa mer när Du går in på länken ovan.
onsdag 28 januari 2009
GATUBELYSNING ESTABOVÄGEN
När det kom ett inlägg från Kurt Blomqvist om gatubelysning vid Åsbrohallen - se nästa inlägg - kollade Bloggen upp läget och pratade med gatuingenjör Marcus Wikström på kommunens tekniska förvaltning:
"Tekniska nämnden har rekommenderat Kommunstyrelsen att det skall sättas upp belysning vid Åsbrohallen - det är prioriterat därför att en mängd ungdomar använder denna väg."
Men observera att Kommunstyrelsen har inte fattat beslut ännu.
Beträffande Estabovägen så har ingen rekommendation lämnats från Tekniska nämden.
För att gå vidare ställde Bloggen ett antal frågor och här är svaren i sammandrag:
"Man kan sätta upp belysningsstolpe på varannat fundament, en belysningsstolpe med armatur kostar 10.000:-, får man hjälp med finansieringen så går det fortare att få upp belysningsstolpar."
Kan "vi" få belysning snabbare om "vi" via vägsammanfälligheten bekostar en del själva?
Den frågan känns aktuell att ta upp på Vägsamfällighetens årsmöte i maj.
tisdag 27 januari 2009
Inlägg från Kurt Blomqvist om GATUBELYSNING.
Gatubelysning från samhället upp till Sporthallen för att ungdomarna skulle få en säkrare väg.
Distriktssköterska en dag i veckan i Åsbro.
S-föreningen i Åsbro bad några s-ledamöter i kommunfullmäktige att skriva en motion angående gatubelysning upp till Sporthallen.
Genom denna motion är nu belysningen förhoppningsvis en bit på väg då Tekniska Nämnden har beslutat föreslå Kommunstyrelsen att prioritera belysningen till Sporthallen.
För att Tekniska Nämnden skall kunna sätta upp belysningen under 2009 behöver de ett extra anslag på 260 000 kronor. Får man inte det så är ett alternativ belysning efter väg 609 upp till Västra Å. För att det skall genomföras krävs att Kommunstyrelsen beslutar enligt förslaget från Tekniska Nämnden.
Vi får alla hoppas att Kommunstyrelsen beslutar enligt förslaget och beviljar det extra anslag som behövs för att ordna gatubelysningen upp till Sporthallen.
Håll med om att det vore fantaskiskt om vi redan under 2009 kunde få belysning ända fram, som enligt tidigare förslag skulle genomföras 2010 eller 2011. Även om det bara skulle bli belysning upp till Västra Å så skulle det vara en bra början till säkrare väg för våra ungdomar.
Är du intresserad att vara med att genom socialdemokraterna i Åsbro påverka Åsbros framtid, då kan du höra av dig till undertecknad på tel. 070-535 02 98. Du kan också se när vi har möten i NA eller på anslagstavlorna i samhället.
Kurt Blomqvist
Ordförande
torsdag 22 januari 2009
JOHANNA - EN MILJÖSMART TJEJ
en av Bloggens läsare - tack.
När man möter en person som brinner för en sak utan att för den skull vara kategorisk så blir det något speciellt - Bloggen har träffat Johanna Björklund som bor i Karintorp där hon lever som hon lär - har lite jordbruk, får och höns.
Men hon är agroekolog och forskar vid SLU (Sveriges LantbruksUniversitet) i Uppsala på området Hållbart Lantbruk.
Hon har blivit uppmärksammad bl a för att hon gett ut boken Mat och Klimat tillsammans med Susanne Johansson och Pär Holmgren (TV-meterologen).
"Boken guidar till ett klimatsmart Sverige genom att presentera fakta och aha-upplevelser, och slå hål på myter om maten och klimatet.Mat & klimat är också historien om våra matvanor. Hur har odlingslandskapet och våra butiksutbud förändrats under de senaste 100 åren? Hur kommer de att se ut om 50 år? Boken presenterar och analyserar olika livsmedel. Nya eller nygamla grödors möjligheter presenteras på kockars vis..." citat från bokhandeln Adlibris där boken bl a säljs http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9173290181 .
I det här sammanhanget skadar det inte med lite reklam för när man tittar på siffror så förstår man vikten av att det bedrivs forskning på det här området: "En svensk släpper ut omkring 12 ton koldioxid på ett år, en amerikan c:a 22, en kines omkring 5 och en etiopier 1 ton. Det är dit vi måste komma allihop, mellan 1 och 2 ton och det innebär en dramatiskt förändrad livsstil."
Johanna håller igång 3 projekt:
1. Klimatsmart lantbruk (under tiden 2007-2009),
2.Driva hållbart lantbruk med lokala resurser (med stöd av bl a Naturskyddsföreningen), projektet är världsomspännande (under tiden 2008-2009),
3.Hållbara bygder med stöd från folkrörelserådet Hela Sverige skall leva - det handlar bl a om att underlätta omställningen till fossilfritt.
Ytterligare ett projekt är på gång - ett projekt för vilket man sökt EU-medel från en fond/ motsvarande som heter Leader. Idén kommer från Miljöchefen i Askersund och Laxå och projeketet går ut på att via ett antal utvalda vanliga hushåll - klimatpiloter - följa upp miljö- och klimatsmartheten. Man skall också kolla hur kommunens kök skall skall kunna utnyttja lokalt odlade råvaror, och mer ekologiska. Kanske blir det ett vanligt hushåll i Åsbro som blir utvalt - då kommer du att få läsa inslag här på bloggen.
Hur kan den enskilda människan påverka så vi får ett Klimatsmartare Lantbruk?
"Vi måste minska vårt köttätande, göra mer medvetna val för att få till en ändring av produktioen, även om en människas lilla handling inte flyttar berg kan det få effekter i ett större perspektiv. Och som konsument har man makt, man kan påverka saker i affärerna och få butiksägare att ändra sortiment. Se bara vad som hände med oblekt papper på 1970-talet. Nu är det fullkomligt normalt i butikerna."
Några korta frågor:
Musik: Eva Cassidy och Katie Melua
Bok: Kvinnliga författare
Film: just nu MaMa Mia
Smulturonställe: En klippa vid sjön Tiborn
Idol: Nelson Mandela
Johanna jobbar i Uppsala (en del jobb kan göras hemifrån) och reser dit med tåg. Till Hallsberg åker hon sommartid på sin älskade eldrivna moppe. Några upppmaningar kommer så här på slutet av vår träff: Tågstopp i Åsbro, låt Annikas mack leva och handla ekologiskt hos Östlunds i Hult.
Som en avkopplande hobby har Johanna keramiken, hon drejar och har egen brännugn.
Bilden är ett exempel - en mugg med en liten katt på kanten.
Ev kommer Johanna att bidra med klimatsmarta miljötips här på Bloggen
tisdag 13 januari 2009
LÄNSRÄTTENS BEHANDLING AV SKOLFRÅGAN
Läget är nu att kommunen har tid på sig att svara fram till den 26/1 - sen blir det någon form av "pappersexercis" mellan parterna. Beslutsdatum ej fastställt. Något interimistiskt förfarande är ej begärt, dvs att beslutet ej skall träda i kraft vad gäller denna del i kommunens budget för 2009.
För den som vill veta hur det går med ärendet kan ringa Länsrätten 019-16 77 50 och begära registratorn och ange ärendenummer 29-09.
torsdag 8 januari 2009
ÖVERKLAGANDE "BUSSNING" AV 6.E KLASSARE
Som framgår av texten nedan så finns ett antal bilagor - dom finns på en kompletterande hemsida - KLICKA HÄR.
Alf Boberg
Tallvägen 8
690 45 Åsbro
Askersunds Kommun
Box 7
696 21 Askersund
Ärende: Budgetbeslut inom Askersunds Kommun i strid med kommunallagen
Bakgrund
Under december 2008 fattas beslut om kommande budget för Askersunds kommun. I budgeten finns förslag som kan få mycket stora och negativa konsekvenser för barn inom kommunen. Den vinning som förslaget innebär är enligt de uppgifter som finns dessutom ringa. Vi anser att beredningen av och processen fram till kommande beslut är undermålig. I flera avseenden kan det ifrågasättas om Askersunds Kommun följer de riktlinjer, lagar, som finns, bland annat kommunallagen. Vi finner ingen annan möjlighet att försöka få Länsrätten att pröva ärendet, om beslutsprocessen är lagvidrig i något avseende.
De områden där vi anser det har brustit mest är
Konsekvensanalys av att flytt av elever i årskurs 6 från kringliggande skolor till Sjöängens högstadieskola i Askersund
Brott mot barnkonventionen
Brott mot kommunallagen
Brott mot arbetsmiljöverkets föreskrifter, arbetsmiljölagen.
Med underlag i denna skrivelse vill vi överklaga kommunens beslut om flytten av kommunens elever i årskurs sex med stöd av Kommunallagens Kapitel 10.
Bilaga 1: Beskrivning av frågans hantering samt avsteg mot lagen.
Bilaga 2: Riskbedömning för barn- och utbildningsnämndens verksamheter med anledning av förslag till budget 2009, som innebär förändrad organisation av skolår 6.
Bilaga 3: Mejl sänt av Bo Trygg 2008-11-19.
Bilaga 4: Mejl sänt av Solveig Samuelsson 2008-11-19.